W szczelnie zamkniętym pojemniku ciasteczka długo zachowują świeżość. Zamiast migdałów na środek każdego ciasteczka przed pieczeniem wcisnąć możesz orzechy włoskie lub pekan.
Składniki (około 40 sztuk):
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g miękkiego masła
- 200 g miodu
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- 40 szt migdałów do ozdoby (opcjonalnie)
Miękkie masło, miód i cukier miksuj przez minutę. Wbij jajko i ponownie ucieraj.
Do ciasta przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia, sodę, sól i mielone migdały. Miksuj do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Z ciasta formuj w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Dłonie za każdym razem zwilż zimną wodą. Kulki ciasta układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach od siebie. Opcjonalnie na środek każdej kulki wciśnij po jednym migdale.
Piecz przez 6-7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz