grudnia 13, 2023

Ciastka miodowo-migdałowe



W szczelnie zamkniętym pojemniku ciasteczka długo zachowują świeżość. Zamiast migdałów na środek każdego ciasteczka przed pieczeniem wcisnąć możesz orzechy włoskie lub pekan.


Składniki (około 40 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 g miodu
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • 40 szt migdałów do ozdoby (opcjonalnie)



Miękkie masło, miód i cukier miksuj przez minutę. Wbij jajko i ponownie ucieraj.
Do ciasta przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia, sodę, sól i mielone migdały. Miksuj do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Z ciasta formuj w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Dłonie za każdym razem zwilż zimną wodą. Kulki ciasta układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach od siebie. Opcjonalnie na środek każdej kulki wciśnij po jednym migdale.
Piecz przez 6-7 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz