Czy znasz meksykańskie tortas? Te kanapki przypominające duże burgery są w Meksyku tak popularne i lubiane, że przygotowuje się je nawet w Boże Narodzenie. Do sporych rozmiarów przypieczonych wcześniej bułek czy bagietek nakłada się farsze mięsne oraz dodatki warzywne. Moje tortas wypełniłam czarną fasolką od Casa de Mexico, salsą z pomidorów i awokado, czerwoną cebulą i jalapeno. Wisienką natomiast na tym świątecznym wypasionym smakołyku jest kleks kwaśnej śmietany oraz dużo świeżej kolendry :)
Składniki (4 porcje):
- 4 pszenne bułki lub bagietki
- 1 puszka czarnej fasoli Casa de Mexico
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry i kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Salsa:
- 2 pomidory
- 1 awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
- 7-10 plasterków jalapeno Casa de Mexico
- garść posiekanej kolendry
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Avomayo:
- 1 awokado
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sok i skórka z 1/2 limonki
- sól, pieprz
Do podania:
- 4-5 plasterków czerwonej cebuli
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- świeża kolendra
- opcjonalnie plasterki jalapeno
Na salsę pokrój w drobną kostkę pomidory i awokado. Wrzuć do miski, dodaj posiekaną cebulę i jalapeno oraz kolendrę. Dopraw sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem. Wymieszaj.
Avomayo: Wymieszaj rozdrobnione awokado z majonezem, przeciśniętym czosnkiem, sokiem i skórką z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
Na oleju usmaż na złoto pokrojoną cebulę, dodaj odsączoną czarną fasolę i przyprawy. Smaż około 3 min., następnie lekko rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków.
Bułki przekrój na pół (możesz wydrążyć trochę wnętrza bułek). Podpiecz w piekarniku z termoobiegiem (200℃) przez 5 minut. Bułki smaruj majonezem z awokado, nakładaj farsz fasolowy, salsę, krążki czerwonej cebuli, śmietanę i kolendrę.
* Wpis powstał we współpracy reklamowej z De Care - twórcą marki Casa de Mexico
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz