grudnia 20, 2023

Meksykańskie tortas

torty, meksykańskie jedzenie, tortas


Czy znasz meksykańskie tortas? Te kanapki przypominające duże burgery są w Meksyku tak popularne i lubiane, że przygotowuje się je nawet w Boże Narodzenie. Do sporych rozmiarów przypieczonych wcześniej bułek czy bagietek nakłada się farsze mięsne oraz dodatki warzywne. Moje tortas wypełniłam czarną fasolką od Casa de Mexico, salsą z pomidorów i awokado, czerwoną cebulą i jalapeno. Wisienką natomiast na tym świątecznym wypasionym smakołyku jest kleks kwaśnej śmietany oraz dużo świeżej kolendry :)


Składniki (4 porcje):

  • 4 pszenne bułki lub bagietki
  • 1 puszka czarnej fasoli Casa de Mexico
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry i kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Salsa:

  • 2 pomidory
  • 1 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 7-10 plasterków jalapeno Casa de Mexico
  • garść posiekanej kolendry
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Avomayo:

  • 1 awokado
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka z 1/2 limonki
  • sól, pieprz

Do podania:

  • 4-5 plasterków czerwonej cebuli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • świeża kolendra
  • opcjonalnie plasterki jalapeno


torty, meksykańskie jedzenie, tortas


Na salsę pokrój w drobną kostkę pomidory i awokado. Wrzuć do miski, dodaj posiekaną cebulę i jalapeno oraz kolendrę. Dopraw sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem. Wymieszaj.

Avomayo: Wymieszaj rozdrobnione awokado z majonezem, przeciśniętym czosnkiem, sokiem i skórką z limonki. Dopraw solą i pieprzem.

Na oleju usmaż na złoto pokrojoną cebulę, dodaj odsączoną czarną fasolę i przyprawy. Smaż około 3 min., następnie lekko rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków.

Bułki przekrój na pół (możesz wydrążyć trochę wnętrza bułek). Podpiecz w piekarniku z termoobiegiem (200℃) przez 5 minut. Bułki smaruj majonezem z awokado, nakładaj farsz fasolowy, salsę, krążki czerwonej cebuli, śmietanę i kolendrę.


* Wpis powstał we współpracy reklamowej z  De Care - twórcą marki Casa de Mexico




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz