Tymi bezami na pewno olśnisz każdego gościa w swoim domu. Lekko cynamonowy posmak połączony z wiśniami smakuje obłędnie w tym deserze :)
Składniki (na 8 bez):
- 150 g białka w temperaturze pokojowej
- 225 g cukru drobnego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Frużelina wiśniowa:
- 400 g mrożonych wiśni bez pestek
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 80 g cukru trzcinowego
- 4 łyżki zimnej wody
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 150 g schodzonego mascarpone
- 100 g schłodzonej śmietanki 30%
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
Oraz:
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj po 1 łyżce cukru i cały czas ubijaj na najwyższej mocy miksera. Ubijanie bezy powinno trwać minimum 15 minut. Po dodaniu całego cukru wlej ocet i dodaj mąką ziemniaczaną, ubijaj jeszcze minutę.
Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego (2-3 łyżki masy pozostaw w misce i dodaj do niej cynamon, wymieszaj) i wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okręgi o średnicy około 8 cm. Środki wypełnij masą, a wokół utwórz wysokie brzegi tworząc jakby gniazdka bezowe.
Bezę z cynamonem przełóż do drugiego rękawa i wyciskaj na utworzone gniazdka również w formie okręgów.
Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 80°C i piecz/susz przez 2 godz.
Wiśnie przełóż do rondelka, dodaj cukier trzcinowy i podgrzewaj. Gdy owoce puszczą sok i całkiem się rozmrożą dodaj cynamon oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie. Mieszaj energicznie aż frużelina zgęstnieje.
Wystudzoną frużelinę nakładaj do środka bez, a wierzch dekoruj kremem z ubitej śmietanki i mascarpone z dodatkiem cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz