grudnia 08, 2023

Piernikowa nutella



Pierniczkowa nutella w sam raz na słodkie świąteczne śniadanie. Zamkniętą szczelnie w ładnym słoiczku możesz podarować ją komuś bliskiemu. Jadalne prezenty są super! :)


Składniki ( około 250 g):

  • 100 g zmielonych pierników (użyłam takich domowej roboty, bez lukru i polewy)
  • 100 g łuskanych orzechów laskowych
  • 150 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu




Orzechy upraż w piekarniku lub na suchej patelni i obierz z łupinek. Mleko zagotuj, zdejmij z palnika i wrzuć czekoladę. Po minucie mieszaj aż czekolada całkowicie połączy się z mlekiem.

Do naczynia blendera wsyp mielone pierniczki, dodaj orzechy, czekoladowe mleko, sól, miód i cynamon. Zblenduj na gładki krem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku do 4 dni w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz