Pierniczkowa nutella w sam raz na słodkie świąteczne śniadanie. Zamkniętą szczelnie w ładnym słoiczku możesz podarować ją komuś bliskiemu. Jadalne prezenty są super! :)
Składniki ( około 250 g):
- 100 g zmielonych pierników (użyłam takich domowej roboty, bez lukru i polewy)
- 100 g łuskanych orzechów laskowych
- 150 ml mleka lub napoju roślinnego
- 50 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
Orzechy upraż w piekarniku lub na suchej patelni i obierz z łupinek. Mleko zagotuj, zdejmij z palnika i wrzuć czekoladę. Po minucie mieszaj aż czekolada całkowicie połączy się z mlekiem.
Do naczynia blendera wsyp mielone pierniczki, dodaj orzechy, czekoladowe mleko, sól, miód i cynamon. Zblenduj na gładki krem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku do 4 dni w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz