Te słodkie cynamonowe bułeczki do odrywania zbliżają do siebie ludzi. Można się nimi dzielić przy świątecznym stole obowiązkowo maczając w kubku z mlekiem :)
Składniki (blaszka 25/39 cm.):
- 30 g świeżych drożdży
- 150 ml lekko ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 80 g miękkiego masła
Do posmarowania:
- 1 małe jajko
- 1 łyżka mleka
Nadzienie cynamonowe:
- 80 g miękkiego masła
- 60 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki cynamonu
Na lukier:
Do dużej miski rozkrusz drożdże, wlej mleko, dodaj 1 łyżkę z odważonego cukru i 2 łyżki z odważonej mąki. Rozmieszaj aby nie było grudek i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.
Do zaczynu wsyp mąkę, sól, pozostały cukier, dodaj jajka i miękkie masło. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut robotem lub ręcznie. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godz.
Na nadzienie: wymieszaj miękkie masło razem z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkowuj na prostokąt około 25x35 cm. Na rozwałkowanym placku rozsmaruj cienko połowę nadzienia i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku ciasta. Tak zwinięty wałek ciasta potnij na około 1 cm kawałki za pomocą cienkiej nitki (przeciągnij nitkę pod ciastem, u góry skrzyżuj nitkę i rozciągnij na boki).
Tak samo zrób z drugim rozwałkowanym plackiem. Mini bułeczki ułóż na blasze posmarowanej odrobiną masła w odstępach od siebie tak, aby zapełnić całą blaszkę.
Odstaw na 15 minut, a następnie posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem.
Piecz w 170°C przez 13-14 minut. Po przestudzeniu posyp mini cynamonki cukrem pudrem lub posmaruj lukrem (cukier puder miksuj przez minutę z sokiem z pomarańczy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz