grudnia 10, 2023

Mini cynamonki do odrywania

cynamonki, mini cynamonki


Te słodkie cynamonowe bułeczki do odrywania zbliżają do siebie ludzi. Można się nimi dzielić przy świątecznym stole obowiązkowo maczając w kubku z mlekiem :)


Składniki (blaszka 25/39 cm.):

  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml lekko ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 jajka
  • 80 g miękkiego masła
Do posmarowania:
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka
Nadzienie cynamonowe:
  • 80 g miękkiego masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cynamonu
Na lukier:
  • 50 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki soku z pomarańczy




Do dużej miski rozkrusz drożdże, wlej mleko, dodaj 1 łyżkę z odważonego cukru i 2 łyżki z odważonej mąki. Rozmieszaj aby nie było grudek i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.

Do zaczynu wsyp mąkę, sól, pozostały cukier, dodaj jajka i miękkie masło. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut robotem lub ręcznie. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godz.

Na nadzienie: wymieszaj miękkie masło razem z cukrem i cynamonem.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkowuj na prostokąt około 25x35 cm. Na rozwałkowanym placku rozsmaruj cienko połowę nadzienia i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku ciasta. Tak zwinięty wałek ciasta potnij na około 1 cm kawałki za pomocą cienkiej nitki (przeciągnij nitkę pod ciastem, u góry skrzyżuj nitkę i rozciągnij na boki).

Tak samo zrób z drugim rozwałkowanym plackiem. Mini bułeczki ułóż na blasze posmarowanej odrobiną masła w odstępach od siebie tak, aby zapełnić całą blaszkę.
Odstaw na 15 minut, a następnie posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem.

Piecz w 170°C przez 13-14 minut. Po przestudzeniu posyp mini cynamonki cukrem pudrem lub posmaruj lukrem (cukier puder miksuj przez minutę z sokiem z pomarańczy).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz