grudnia 27, 2023

Mini burgerki



Czy masz już dopracowane sylwestrowe menu? Nawet jeśli tak, to warto je jeszcze trochę rozbudować :) Ponieważ oto przychodzę z przekąską, której skosztowania z pewnością nikt by nie odmówił.

To jasne jak słońce, że wszyscy kochają burgery. Jednak żeby nie było za ciężko i za dużo, to mam super przekąskowe mini burgerki :) Skusisz się:


Składniki (na 10 szt.):

  • 5-6 liści sałaty rzymskiej mini
  • pół ogórka szklarniowego
  • 2 łyżki oleju
  • słoik salsy warzywnej mexicana Casa de Mexico
  • 10 małych plasterków sera mimolette
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki marynaty Galbi for pork O’Food
  • sól, pieprz

Na 10 bułeczek:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml lekko ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • pół jajka i 1 łyżka mleka po posmarowania
  • 2 łyżki sezamu do posypania




Do miski pokrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 2 łyżki z odważonej mąki i wlej ciepłe mleko. Rozmieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie dodaj do zaczynu przesianą mąkę, sól, jajko, łyżkę cukru i miękkie masło. Zagnieć elastyczne ciasto, wyrabiaj je 5 minut i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godz.
Z ciasta uformuj 10 bułeczek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na 15 minut do podrośnięcia, następnie posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170℃ ok. 9 minut.

Mięso dopraw marynatą galbi, solą i pieprzem. Wymieszaj i uformuj 10 kotlecików. Smaż kotleciki na oleju aż się zrumienią, przewróć na drugą stronę i połóż na każdym po plasterku sera. Smaż jeszcze minutę.
Bułeczki przekrój na pół. Wewnętrzne strony smaruj salsą warzywną, kładź porwane listki sałaty, kotleciki oraz po dwa plasterki ogórka. Przykryj wierzchami bułeczek i wbij patyczki burgerowe.

* Wpis powstał we współpracy reklamowej z O’Food, Casa de Mexico i De Care




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz