Nie przepadam raczej za sklepowymi słodkościami. Taki deser naśladujący oryginalny kinder maxi king to już zupełnie inna bajka :)
Składniki (3porcje):
- 1 kwadratowy andrut
- 3-4 łyżki prażonych posiekanych orzeszków ziemnych
Sos karmelowy
- 60 g cukru
- 100 g śmietanki 30%
- 20 g masła
Sos czekoladowy
- 150 g mlecznej czekolady
- 75 ml mleka
- 15 g masła
Mleczna warstwa
Andruta mielimy, ale niekoniecznie jak najdrobniej. Podsmażamy zmielonego na suchej patelni często mieszając aż nabierze złotego koloru.
Śmietankę zagotowujemy. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i doprowadzamy do skarmelizowania. Nie mieszamy podczas rozpuszczania cukru. Gdy karmel będzie bursztynowego koloru ostrożnie wlewamy do niego zagotowaną śmietankę i dodajemy masło. Mieszamy i podgrzewamy już na małej mocy palnika aż sos będzie jednolity i lekko zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
W rondelku umieszczamy kosteczki czekolady, mleko i masło. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż powstanie gładka polewa (nie doprowadzamy do zagotowania). Czekoladę studzimy.
Połowę czekolady wlewamy do uprażonego wafla i mieszamy. Do drugiej połowy wsypujemy orzeszki i mieszamy.
Skyr, serek homogenizowany i śnieżkę miksujemy przez 3 minuty.
Na dno szklaneczek wykładamy czekoladowy wafel i lekko ugniatamy. Na to warstwa mleczna, później sos karmelowy, znowu warstwa mleczna i na koniec sos czekoladowy z orzeszkami.
Podajemy od razu lub lekko schłodzone.
Na ile porcji przepis?
OdpowiedzUsuńwszystko jest napisane w przepisie :)
Usuń