stycznia 31, 2024

Deser kinder maxi king



Nie przepadam raczej za sklepowymi słodkościami. Taki deser naśladujący oryginalny kinder maxi king to już zupełnie inna bajka :)


Składniki (3porcje):

  • 1 kwadratowy andrut
  • 3-4 łyżki prażonych posiekanych orzeszków ziemnych
Sos karmelowy
  • 60 g cukru
  • 100 g śmietanki 30%
  • 20 g masła
Sos czekoladowy
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 75 ml mleka
  • 15 g masła
Mleczna warstwa
  • 300 g skyru naturalnego
  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 op śnieżki (60 g)




Andruta mielimy, ale niekoniecznie jak najdrobniej. Podsmażamy zmielonego na suchej patelni często mieszając aż nabierze złotego koloru.

Śmietankę zagotowujemy. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i doprowadzamy do skarmelizowania. Nie mieszamy podczas rozpuszczania cukru. Gdy karmel będzie bursztynowego koloru ostrożnie wlewamy do niego zagotowaną śmietankę i dodajemy masło. Mieszamy i podgrzewamy już na małej mocy palnika aż sos będzie jednolity i lekko zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

W rondelku umieszczamy kosteczki czekolady, mleko i masło. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż powstanie gładka polewa (nie doprowadzamy do zagotowania). Czekoladę studzimy.
Połowę czekolady wlewamy do uprażonego wafla i mieszamy. Do drugiej połowy wsypujemy orzeszki i mieszamy.

Skyr, serek homogenizowany i śnieżkę miksujemy przez 3 minuty.

Na dno szklaneczek wykładamy czekoladowy wafel i lekko ugniatamy. Na to warstwa mleczna, później sos karmelowy, znowu warstwa mleczna i na koniec sos czekoladowy z orzeszkami.
Podajemy od razu lub lekko schłodzone.



2 komentarze: