stycznia 29, 2024

Cebularze



Cebularze, czyli drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem u mnie wzbogacone o jasny sezam. Spróbuj tych niemaciutkich pychotek kiedy są jeszcze cieplutkie! :)


Składniki (9 szt.):

Nadzienie:

  • 4 duże cebule
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka sezamu

Zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 ml lekko ciepłego mleka
  • 1 kopiasta łyżka cukru
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Ciasto:
  • zaczyn
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 ml lekko ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g rozpuszczonego wcześniej masła
Oraz:
  • 1 małe jejko
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 3 łyżek mąki do podsypania



Cebule obierz i pokrój w dużą kostkę. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj na małym ogniu 2 minuty. Odcedź i ostudź.
Do cebuli dodaj olej, sól, mak i sezam. Wymieszaj i odstaw.

Drożdże wkrusz do miseczki, wlej mleko, dodaj cukier i mąkę. Wymieszaj zaczyn aby nie miał grudek i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do dużej misy wsyp mąkę. Przełóż do niej wyrośnięty zaczyn, dodaj jajko, ciepłe mleko, sól i ostudzone masło. Wymieszaj łyżką, a następnie wyrabiaj aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na około 1-1,5 godz.

Ciasto podziel na 9 kawałków i z każdego rozwałkuj (podsypując mąką) placuszek grubości 1 cm.
Placki ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem, a na środku każdego placuszka ułóż słuszną porcję cebuli z makiem. Bułeczki odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Piecz cebularze w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 180°C przez 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz