Cebularze, czyli drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem u mnie wzbogacone o jasny sezam. Spróbuj tych niemaciutkich pychotek kiedy są jeszcze cieplutkie! :)
Składniki (9 szt.):
Nadzienie:
- 4 duże cebule
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka sezamu
Zaczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 50 ml lekko ciepłego mleka
- 1 kopiasta łyżka cukru
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Ciasto:
- zaczyn
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 ml lekko ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g rozpuszczonego wcześniej masła
Oraz:
Cebule obierz i pokrój w dużą kostkę. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj na małym ogniu 2 minuty. Odcedź i ostudź.
Do cebuli dodaj olej, sól, mak i sezam. Wymieszaj i odstaw.
Drożdże wkrusz do miseczki, wlej mleko, dodaj cukier i mąkę. Wymieszaj zaczyn aby nie miał grudek i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do dużej misy wsyp mąkę. Przełóż do niej wyrośnięty zaczyn, dodaj jajko, ciepłe mleko, sól i ostudzone masło. Wymieszaj łyżką, a następnie wyrabiaj aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na około 1-1,5 godz.
Ciasto podziel na 9 kawałków i z każdego rozwałkuj (podsypując mąką) placuszek grubości 1 cm.
Placki ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem, a na środku każdego placuszka ułóż słuszną porcję cebuli z makiem. Bułeczki odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Piecz cebularze w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 180°C przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz