lutego 03, 2024

Ziemniaki zapiekane z oscypkiem



Niedawno wróciłam z gór, oczywiście z oscypkiem :) Nie mogłam więc nie wykorzystać go w ciekawy sposób, a zarazem mega prosty. Oscypek rozpuszczony na rumianych pieczonych grulach (ziemniaczkach) to niebo w gębie! :)


Składniki (4 porcje):

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku (w łupinkach)
  • 150 g oscypka
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Do podania:
  • ulubiona sałata 
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek świeży
  • papryka
  • sos np. czosnkowy




Ziemniaki myjemy i szorujemy szczoteczką (nie obieramy). Kroimy na ćwiartki lub na pół jeśli są małe.
Wrzucamy do naczynia do zapiekania, polewamy oliwą, oprószamy solą (nie za dużo, ponieważ oscypek jest dość słony), pieprzem i rozmarynem. Wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach. 

Mieszamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 30-35 minut aż ziemniaki ładnie się zrumienią. W trakcie pieczenia można 1 lub 2 razy przemieszać dla równomiernego upieczenia.

Oscypka kroimy w plasterki i 1-2 minuty przed końcem pieczenia układamy go na ziemniaczkach.

Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami i posypane szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz