Prosta i przepyszna zupa marchewkowa z dodatkiem ciecierzycy. Jej słodycz idealnie przełamuje kleks kwaśnej śmietany :)
Składniki (5-6 porcji):
- 500 g obranej marchewki
- 100 g obranego korzenia pietruszki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 150 g suchej ciecierzycy
- 700 ml bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
Na pieczoną cieciorkę:
- połowa ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy lub przyprawy ją zawierającą
- 2 łyżki oleju
- sól
Do podania:
- kwaśna śmietana
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Ciecierzycę dzień wcześniej zalej zimną wodą do napęcznienia (na około 8 godzin). Ciecierzycę odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości, około 30 minut. Odcedź.
Marchewkę i pietruszkę pokrój w małą kosteczkę. Do garnka dodaj olej i masło. Gdy się rozpuści wsyp posiekaną cebulę, a po minucie pokrojone ząbki czosnku. Zeszklij przez minutę, a następnie dodaj gałkę muszkatołową oraz biały pieprz. Smaż kolejną minutę. Wsyp pietruszkę i marchewkę oraz połowę ugotowanej ciecierzycy. Mieszaj i smaż przez 2 minuty.
Wlej bulion i gotuj pod przykryciem 15 minut. Następnie zblenduj zupę na krem.
Drugą połowę ugotowanej ciecierzycy wrzuć do naczynia do zapiekania. Polej olejem i posyp przyprawami, wymieszaj. Piecz z termoobiegiem w 200°C około 10-15 minut, aż będzie chrupiąca i rumiana.
Zupę podawaj z pieczona ciecierzycą i kleksem kwaśnej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz