stycznia 27, 2024

Krem marchewkowy z pieczoną ciecierzycą



Prosta i przepyszna zupa marchewkowa z dodatkiem ciecierzycy. Jej słodycz idealnie przełamuje kleks kwaśnej śmietany :)


Składniki (5-6 porcji):
  • 500 g obranej marchewki
  • 100 g obranego korzenia pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 150 g suchej ciecierzycy
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
Na pieczoną cieciorkę:
  • połowa ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy lub przyprawy ją zawierającą
  • 2 łyżki oleju
  • sól
Do podania:
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Krem marchewkowy



Ciecierzycę dzień wcześniej zalej zimną wodą do napęcznienia (na około 8 godzin). Ciecierzycę odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości, około 30 minut. Odcedź.

Marchewkę i pietruszkę pokrój w małą kosteczkę. Do garnka dodaj olej i masło. Gdy się rozpuści wsyp posiekaną cebulę, a po minucie pokrojone ząbki czosnku. Zeszklij przez minutę, a następnie dodaj gałkę muszkatołową oraz biały pieprz. Smaż kolejną minutę. Wsyp pietruszkę i marchewkę oraz połowę ugotowanej ciecierzycy. Mieszaj i smaż przez 2 minuty.

Wlej bulion i gotuj pod przykryciem 15 minut. Następnie zblenduj zupę na krem.

Drugą połowę ugotowanej ciecierzycy wrzuć do naczynia do zapiekania. Polej olejem i posyp przyprawami, wymieszaj. Piecz z termoobiegiem w 200°C około 10-15 minut, aż będzie chrupiąca i rumiana.

Zupę podawaj z pieczona ciecierzycą i kleksem kwaśnej śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz