stycznia 16, 2024

Kurczak zapiekany w boczku


Kurczak zapiekany w boczku


Pierś kurczaka zapieczoną w boczku razem z suszonymi pomidorami oraz pod serową pierzynką można podać do obiadu, ale również na imprezie pokrojoną w plastry i nadzianą na dekoracyjne patyczki :)


Składniki (3 porcje):

  • 3 filety z kurczaka
  • 6 plastrów parzonego wędzonego boczku
  • 6 szt suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól, pieprz
  • 70 g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Kurczak zapiekany w boczku


Piersi z kurczaka włóż do miski, dodaj oliwę, czosnek granulowany oraz dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj aby przyprawy pokryły całe mięso i wstaw do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Piersi z kurczaka połóż na desce. Na każdej ułóż po dwa plasterki suszonych pomidorów, a następnie owiń dwoma plasterkami boczku. Tak zawinięte mięso połóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz na środkowym poziomie z termoobiegiem przez 15 minut.

Następnie na każdym kawałku rozłóż starty ser i posyp oregano. Zapiekaj jeszcze 3-5 minut.



1 komentarz:


  1. Kurczak zapiekany w boczku to prawdziwa uczta dla miłośników smakowitych dań mięsnych. Ta potrawa nie tylko kusi aromatem, ale także zachwyca harmonią smaków i tekstur. Połączenie soczystego kurczaka z chrupiącym boczkiem sprawia, że każdy kęs to prawdziwy festiwal smaku.

    OdpowiedzUsuń