lutego 11, 2024

Ciasto drożdżowe z borówkami i żurawiną

Ciasto drożdżowe


To chyba najlepsze ciasto drożdżowe jakie udało mi się upiec i jakie kiedykolwiek jadłam! :) Ekstra puchate i mięciutkie, kwaskowe owoce i słodziutka kruszonka... to jest to! :)


Składniki (forma o średnicy około 27 cm.):

  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml lekko ciepłego mleka
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • 80 g masła
Kruszonka i wierzch:
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 130 g cukru
  • 130 g żurawiny
  • 180 g borówek
  • cukier puder do posypania

Ciasto drożdżowe z borówkami



Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy mleko oraz 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki (z odważonych składników). Mieszamy aby nie było grudek i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na 15 minut.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę mieszamy w dużej misce z solą i pozostałym cukrem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto około 10 minut i zostawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1,5 godziny (w ciepłym miejscu).

Z mąki, masła i cukru zagniatamy dłonią kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy posmarowanej odrobiną masła i rozprowadzamy zwilżoną dłonią po jej powierzchni. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. 

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
Następnie wykładamy na ciasto połowę owoców, na nie kruszonkę i pozostałe owoce. Pieczemy na środkowym poziomie przez około 35 minut.

Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. witaj! zrobiłam i jestem pod wrazeniem ciasto jest przepyszne ! dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :) Takie komentarze cieszą najbardziej, dziękuję i bardzo mi miło, że ciasto smakuje! :)

      Usuń