lutego 20, 2024

Makaron mie z kurczakiem



Z okazji obchodów Chińskiego Nowego Roku przygotowałam dla Was smakowity makaron chiński z kurczakiem, grzybami i groszkiem cukrowym. W przepisie wykorzystałam produkty marki House of Asia, które często goszczą w mojej kuchni i nieustannie inspirują do tworzenia orientalnych przepisów.


Składniki (3-4 porcje):
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 120 g makaronu mie House of Asia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szalotka
  • kilka plasterków chili
  • 50 g sosu z grzybów shiitake House of Asia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyża octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 40 g suszonych grzybów shiitake House of Asia
  • 1/2 marchewki
  • 100 g groszku cukrowego
  • 2-3 łyżki sosu ostrygowego House of Asia
Do podania:
  • olej sezamowy
  • sezam
  • świeża kolendra




Suszone shiitake zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odsączamy i siekamy w paseczki.
Marchewkę kroimy w cienkie słupki julienne, groszek cukrowy pozbawiamy końcówek i kroimy na pół.

Sos z grzybów shiitake łączymy w miseczce z cukrem, octem, startym drobno czosnkiem i imbirem.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelnię wlewamy olej i szklimy posiekaną szalotkę oraz chili przez minutę. Dodajemy kurczaka pokrojonego w cienkie paseczki, a gdy straci surowy wygląd wrzucamy na patelnię posiekane grzyby, marchewkę i groszek cukrowy. Smażymy około 3 minut.
Wlewamy miksturę z miseczki oraz około 1/3 szkl wody z gotowania makaronu. Doprawiamy jeszcze sosem ostrygowym i wrzucamy makaron. Podgrzewamy i podajemy.

Na talerzach skrapiamy makaron olejem sezamowym, posypujemy sezamem i kolendrą.


* Post powstał we współpracy z marką House of Asia




1 komentarz: