Z okazji obchodów Chińskiego Nowego Roku przygotowałam dla Was smakowity makaron chiński z kurczakiem, grzybami i groszkiem cukrowym. W przepisie wykorzystałam produkty marki House of Asia, które często goszczą w mojej kuchni i nieustannie inspirują do tworzenia orientalnych przepisów.
Składniki (3-4 porcje):
- 250 g piersi z kurczaka
- 120 g makaronu mie House of Asia
- 2 łyżki oleju
- 1 szalotka
- kilka plasterków chili
- 50 g sosu z grzybów shiitake House of Asia
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyża octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 40 g suszonych grzybów shiitake House of Asia
- 1/2 marchewki
- 100 g groszku cukrowego
- 2-3 łyżki sosu ostrygowego House of Asia
Do podania:
Suszone shiitake zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odsączamy i siekamy w paseczki.
Marchewkę kroimy w cienkie słupki julienne, groszek cukrowy pozbawiamy końcówek i kroimy na pół.
Sos z grzybów shiitake łączymy w miseczce z cukrem, octem, startym drobno czosnkiem i imbirem.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelnię wlewamy olej i szklimy posiekaną szalotkę oraz chili przez minutę. Dodajemy kurczaka pokrojonego w cienkie paseczki, a gdy straci surowy wygląd wrzucamy na patelnię posiekane grzyby, marchewkę i groszek cukrowy. Smażymy około 3 minut.
Wlewamy miksturę z miseczki oraz około 1/3 szkl wody z gotowania makaronu. Doprawiamy jeszcze sosem ostrygowym i wrzucamy makaron. Podgrzewamy i podajemy.
Na talerzach skrapiamy makaron olejem sezamowym, posypujemy sezamem i kolendrą.
* Post powstał we współpracy z marką House of Asia
Witam, bardzo dziękuję za smaczny przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń