marca 21, 2024

Strucla kokosowa z lukrem marakuja



Dzisiaj wielkanocna propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować oraz łączyć tradycję z nowoczesnością. Przepis na struclę z kokosowym nadzieniem i nutką orzeźwiającej marakui stworzyłam w ramach współpracy z De Care.


Składniki:

Zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml mleczka kokosowego Kara

Ciasto:

  • 330 g mąki pszennej+ok 4 łyżek do podsypania
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75 g miękkiego masła

Nadzienie:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 65 ml kremu kokosowego Kara
  • 2 łyżki serka śmietankowego

Lukier:

  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki pulpy z marakui Quality Food

Oraz:

  • 1 małe jajko do posmarowania



Mleczko kokosowe na zaczyn podgrzewamy w rondelku, następnie mieszamy z pokruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy na 15 minut.

W misie mieszamy mąkę na ciasto razem z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko i wyrośnięty zaczyn i zaczynamy zarabiać ciasto. Po chwili dodajemy miękkie masło i wyrabiamy gładkie ciasto około 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h w ciepłe miejsce.

Wiórki kokosowe mieszamy na patelni z cukrem i masłem. Smażymy na mniejszej mocy palnika aż masło się rozpuści a wiórki nabiorą złocistego koloru. Uprażone wiórki przekładamy do miski i studzimy, a następnie dodajemy do nich serek oraz krem kokosowy i łączymy wszystkie składniki.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i podsypując mąką rozwałkowujemy prostokąt i rozkładamy równomiernie na nim nadzienie kokosowe, zostawiając jeden brzeg ciasta pusty. Struclę zwijamy tak jak roladę i przekładamy do natłuszczonej keksówki (30x11cm). Odstawiamy na 15 min, a po tym czasie smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy ciasto dość głęboko przez środek.

Pieczemy w 170℃ przez 45 min. Studzimy w blaszce.

Cukier puder miksujemy minutę z pulpą z marakui i dekorujemy nim wierzch wystudzonej strucli.


* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Kara, Quality Food i De Care




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz