Boska sałatka, do której z pewnością często będziecie wracać. Pyszny sosik miodowo-musztardowy robi tutaj dużą robotę :)
Składniki:
- 150 g tuńczyka odsączonego z oleju
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 1/2 szkl pokrojonej drobno papryki konserwowej
- 140 g kukurydzy konserwowej
- ok 10 cm jasnej części pora
- 1 mały szklarniowy ogórek
- 3 łyżki świeżego koperku
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka majonezu
- sól, pieprz
Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy do misy. Dorzucamy kukurydzę, paprykę, koperek, tuńczyka i ogórka pokrojonego wraz ze skórką w większą kostkę.
Pora siekamy drobno, wrzucamy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą. Odcedzamy po 5 minutach i odciskamy z wody. Ostudzony por dodajemy do reszty sałatki.
W słoiczku umieszczamy wszystkie składniki na sos, zamykamy i energicznie potrząsamy aż sos się zagęści.
Sosem polewamy składniki w misie i mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz