marca 06, 2024

Sałatka z tuńczykiem



Boska sałatka, do której z pewnością często będziecie wracać. Pyszny sosik miodowo-musztardowy robi tutaj dużą robotę :)


Składniki:

  • 150 g tuńczyka odsączonego z oleju
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1/2 szkl pokrojonej drobno papryki konserwowej
  • 140 g kukurydzy konserwowej
  • ok 10 cm jasnej części pora
  • 1 mały szklarniowy ogórek
  • 3 łyżki świeżego koperku
Sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz




Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy do misy. Dorzucamy kukurydzę, paprykę, koperek, tuńczyka i ogórka pokrojonego wraz ze skórką w większą kostkę.
Pora siekamy drobno, wrzucamy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą. Odcedzamy po 5 minutach i odciskamy z wody. Ostudzony por dodajemy do reszty sałatki.

W słoiczku umieszczamy wszystkie składniki na sos, zamykamy i energicznie potrząsamy aż sos się zagęści.

Sosem polewamy składniki w misie i mieszamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz