marca 13, 2024

Udon z kurczakiem

Udon z kurczakiem


Z serii - obiad w 15 minut - makaron udon z kurczakiem. Te ekstra mięciutkie i sprężyste makaronowe noodle to już moje uzależnienie. Podobnie jak cudownie orzechowy sos lekko pikantny, a zarazem słono-słodki. No super doprawia to danie!


Składniki (2 porcje):

  • 200 g makaronu udon @houseofasiapl
  • 4 łyżki sosu satay Ros Thai Thai @decare
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1-2 cm kawałek imbiru
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól

Udon z kurczakiem


Mięso kroimy w cienkie paseczki.

Sos satay łączymy w miseczce z wodą, octem ryżowym, startym drobno czosnkiem i imbirem.

Paprykę kroimy w paski, z groszku odcinamy końcówki i kroimy go na mniejsze kawałki, szalotkę siekamy w piórka.

Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy 1-2 minuty. Odcedzamy.

Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy minutę. Dodajemy groszek, paprykę i szalotkę, solimy. Po 2-3 minutach smażenia wlewamy sos z miseczki i podgrzewamy chwilę. Dorzucamy makaron i obtaczamy w sosie.

Wykładamy na talerze, skrapiamy odrobiną oleju sezamowego i posypujemy dymką.


* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Ros Thai Thai, @houseofasiapl i @decare


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz