Z serii - obiad w 15 minut - makaron udon z kurczakiem. Te ekstra mięciutkie i sprężyste makaronowe noodle to już moje uzależnienie. Podobnie jak cudownie orzechowy sos lekko pikantny, a zarazem słono-słodki. No super doprawia to danie!
Składniki (2 porcje):
- 200 g makaronu udon @houseofasiapl
- 4 łyżki sosu satay Ros Thai Thai @decare
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki wody
- 1 duży ząbek czosnku
- 1-2 cm kawałek imbiru
- 200 g filetu z kurczaka
- 100 g groszku cukrowego
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól
Mięso kroimy w cienkie paseczki.
Sos satay łączymy w miseczce z wodą, octem ryżowym, startym drobno czosnkiem i imbirem.
Paprykę kroimy w paski, z groszku odcinamy końcówki i kroimy go na mniejsze kawałki, szalotkę siekamy w piórka.
Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy 1-2 minuty. Odcedzamy.
Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy minutę. Dodajemy groszek, paprykę i szalotkę, solimy. Po 2-3 minutach smażenia wlewamy sos z miseczki i podgrzewamy chwilę. Dorzucamy makaron i obtaczamy w sosie.
Wykładamy na talerze, skrapiamy odrobiną oleju sezamowego i posypujemy dymką.
* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Ros Thai Thai, @houseofasiapl i @decare
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz