kwietnia 06, 2024

Krakersiak

ciasto na krakersach


To szybkie ciasto przygotujecie z zaledwie kilku składników. Ja bardzo lubię połączenie słodkiego i słonego w deserach. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje :)


Składniki (blaszka około 30x20 cm.):

  • 360 g krakersów
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 700 ml mleka
  • 50 g masła
  • 3-4  łyżki prażonych płatków migdałowych
Sos karmelowy:
  • 70 g cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 15 g masła
Polewa:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekoladę 
  • 3 łyżki mleka
  • 5 g masła

ciasto na krakersach



Na dnie blaszki układamy krakersy jeden obok drugiego.

Sos: Cukier wsypujemy na patelnię i rozpuszczamy aż zrobi się bursztynowy karmel. Wlewamy delikatnie śmietankę i dodajemy masło. Mieszamy cały czas i podgrzewamy na małym ogniu aż sos będzie jednolity. Studzimy.

Oba budynie rozrabiamy w 1 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budynie i gotujemy na małej mocy palnika cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje wrzucamy masło i łączmy z budyniem.

Budyń od razu wykładamy na krakersy w blaszce (około 4 łyżek) i rozsmarowujemy. Układamy kolejną warstwę krakersów, na nie znowu budyń i sos karmelowy. Przykrywamy krakersami i ponownie rozsmarowujemy budyń i układamy krakersy aż do wykończenia składników. Na wierzchu powinny być krakersy.

Czekolady umieszczamy w rondelku i podgrzewamy razem z mlekiem i masłem. Polewą dekorujemy krakersy na górze ciasta. Posypujemy migdałami. Wstawiamy do lodówki na parę godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz