To szybkie ciasto przygotujecie z zaledwie kilku składników. Ja bardzo lubię połączenie słodkiego i słonego w deserach. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje :)
Składniki (blaszka około 30x20 cm.):
- 360 g krakersów
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 5 łyżek cukru
- 700 ml mleka
- 50 g masła
- 3-4 łyżki prażonych płatków migdałowych
Sos karmelowy:
- 70 g cukru
- 100 ml śmietanki 30%
- 15 g masła
Polewa:
Na dnie blaszki układamy krakersy jeden obok drugiego.
Sos: Cukier wsypujemy na patelnię i rozpuszczamy aż zrobi się bursztynowy karmel. Wlewamy delikatnie śmietankę i dodajemy masło. Mieszamy cały czas i podgrzewamy na małym ogniu aż sos będzie jednolity. Studzimy.
Oba budynie rozrabiamy w 1 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budynie i gotujemy na małej mocy palnika cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje wrzucamy masło i łączmy z budyniem.
Budyń od razu wykładamy na krakersy w blaszce (około 4 łyżek) i rozsmarowujemy. Układamy kolejną warstwę krakersów, na nie znowu budyń i sos karmelowy. Przykrywamy krakersami i ponownie rozsmarowujemy budyń i układamy krakersy aż do wykończenia składników. Na wierzchu powinny być krakersy.
Czekolady umieszczamy w rondelku i podgrzewamy razem z mlekiem i masłem. Polewą dekorujemy krakersy na górze ciasta. Posypujemy migdałami. Wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz