kwietnia 30, 2024

Makaron ze szparagami i orzechami



Ten pyszny makaron ze szparagami przygotujecie w 15 minut. Kremowy sos, w którym zanurzone są kruszone orzechy włoskie smakuje obłędnie :)


Składniki (2 porcje):

  • 160 g makaronu wstążki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 zielonych szparagów
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 duża łyżka mascarpone
  • 2 łyżki startego parmezanu + do podania




Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Pomidorki przekrawamy na połówki. Szparagi dzielimy na kawałeczki około 3-4 cm.

Makaron gotujemy al dente w osoloneh wodzie i odcedzamy. Około 1/2 szklanki wody z gotowania pozostawiamy.

Na patelni rozpuszczamy masło wraz z oliwą. Wrzucamy cebulę i czosnek i szklimy przez minutę. Dorzucamy pokrojone szparagi i smażymy na średnim ogniu 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy wodę z gotowania makaronu i dodajemy mascarpone. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy orzechy oraz pomidorki, wrzucamy ugotowany makaron, posypujemy parmezanem. Podgrzewamy na mocnym ogniu, mieszając ze sobą wszystkie składniki na patelni.

Podajemy makaron posypany dodatkową porcją startego drobno parmezanu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz