kwietnia 26, 2024

Zupa z czosnkiem niedźwiedzim



Aksamitna zupa-krem z dodatkiem czosnku niedźwiedziego w pięknym i wiosennym zielonym kolorze :) Można ją dłużej blendować lub krócej i tak jak ja, otrzymać uroczą zupę w cętki :)


Składniki (4-5 porcji):

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 450 g obranych ziemniaków
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • duży pęczek czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz
  • grzanki do podania





Ziemniaki kroimy w małą kosteczkę.
Czosnek niedźwiedzi siekamy.

Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy masło. Wrzucamy grubiej posiekaną cebulę i smażymy aż się przyrumieni. Dorzucamy pokrojone ziemniaki, mieszamy i smażymy 2 minuty. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy od przykryciem na małym ogniu 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy śmietankę, gotujemy 5 minut. Wsypujemy czosnek niedźwiedzi, mieszamy i po minucie gotowania blendujemy do pożądanej konsystencji.

Podajemy z grzankami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz