Aksamitna zupa-krem z dodatkiem czosnku niedźwiedziego w pięknym i wiosennym zielonym kolorze :) Można ją dłużej blendować lub krócej i tak jak ja, otrzymać uroczą zupę w cętki :)
Składniki (4-5 porcji):
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 450 g obranych ziemniaków
- 500 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki 30%
- duży pęczek czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
- grzanki do podania
Ziemniaki kroimy w małą kosteczkę.
Czosnek niedźwiedzi siekamy.
Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy masło. Wrzucamy grubiej posiekaną cebulę i smażymy aż się przyrumieni. Dorzucamy pokrojone ziemniaki, mieszamy i smażymy 2 minuty. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy od przykryciem na małym ogniu 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy śmietankę, gotujemy 5 minut. Wsypujemy czosnek niedźwiedzi, mieszamy i po minucie gotowania blendujemy do pożądanej konsystencji.
Podajemy z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz