maja 02, 2024

Surówka z młodej kapusty



Ta surówka jest idealna jako dodatek do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Świeża i orzeźwiająca będzie również super pasować do każdego wiosennego czy letniego obiadu.


Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 2-3 gruntowe ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz




Kapustę szatkujemy i wrzucamy do misy.

Ogórki myjemy i kroimy wraz ze skórką w cienkie półplasterki. Dorzucamy do kapusty.
Koperek drobno siekamy i dodajemy do misy.

W małej miseczce mieszamy olej razem z octem, cukrem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy składniki w misce i dokładnie mieszamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz