Ta surówka jest idealna jako dodatek do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Świeża i orzeźwiająca będzie również super pasować do każdego wiosennego czy letniego obiadu.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- 2-3 gruntowe ogórki
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sól, pieprz
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do misy.
Ogórki myjemy i kroimy wraz ze skórką w cienkie półplasterki. Dorzucamy do kapusty.
Koperek drobno siekamy i dodajemy do misy.
W małej miseczce mieszamy olej razem z octem, cukrem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy składniki w misce i dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz