kwietnia 16, 2024

Masło z czosnkiem niedźwiedzim



Takie masełko trzeba zrobić chociaż raz w sezonie na czosnek niedźwiedzi. Na majówkowe grillowanie będzie jak znalazł do przyrumienionego chlebka :)


Składniki:

  • 200 g masła + 1 łyżka
  • pół łyżeczki soli kala namak (lub zwykłej)
  • pęczek czosnku niedźwiedziego (25 g liści bez łodyżek)
  • kilkanaście listków szałwii
  • pieprz





Masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy listki szałwii. Smażymy z obu stron aż zmienią kolor na ciemniejszy. Zdejmujemy patelnię z palnika. Chipsy z szałwii wyjmujemy na talerz. Ostudzone kruszymy i wrzucamy z powrotem na patelnię.

Czosnek niedźwiedzi po umyciu i wysuszeniu siekamy jak najdrobniej.

Miękkie masło wrzucamy do miski, dodajemy sól, pieprz oraz szałwię wraz z płynnym szałwiowym masełkiem z patelni. Miksujemy na wysokich obrotach przez minutę aż masło zrobi się jasne i puszyste. Dodajemy czosnek niedźwiedzi i mieszamy szpatułką.



1 komentarz:

  1. Koniecznie muszę wypróbować. Uwielbiam masło czosnkowe, ale z niedźwiedzim jeszcze nie jadłem. Mega apetyczne zdjęcie. :)

    OdpowiedzUsuń