Ekstra kremowa jajecznica z czosnkiem niedźwiedzim podana ze szparagami, musem z serka sałatkowego i prażonymi pistacjami. No mi nic więcej nie potrzeba na wiosenne śniadanko! :)
Składniki (1 porcja):
- 6 szparagów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- 3 jajka
- 1 duża łyżka masła z czosnkiem niedźwiedzim
- 90 g sera sałatkowo-kanapkowego (typu feta)
- 50 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- garść pokruszonych pistacji
Ser sałatkowy miksujemy mikserem przez 2 minuty razem z jogurtem. Doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, mieszamy.
Jajka roztrzepujemy trzepaczką w misce.
Ze szparagów odłamujemy twardsze końcówki. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła z oliwą, wrzucamy szparagi, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy po 2 minuty z obu stron, wykładamy na talerz.
Na suchą patelnię z nieprzywierającym dnem wlewamy jajka. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając powoli i odklejając ścięte jajka od dna. Dodajemy masło z czosnkiem niedźwiedzim (lub inne smakowe) i dalej smażymy aż jajecznica będzie lekko ścięta i kremowej konsystencji.
Na talerz wykładamy jajecznicę, na nią szparagi a później mus z serka. Wierzch posypujemy prażonymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz