kwietnia 22, 2024

Szparagi na jajecznicy



Ekstra kremowa jajecznica z czosnkiem niedźwiedzim podana ze szparagami, musem z serka sałatkowego i prażonymi pistacjami. No mi nic więcej nie potrzeba na wiosenne śniadanko! :)


Składniki (1 porcja):

  • 6 szparagów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 jajka
  • 1 duża łyżka masła z czosnkiem niedźwiedzim
  • 90 g sera sałatkowo-kanapkowego (typu feta)
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • garść pokruszonych pistacji




Ser sałatkowy miksujemy mikserem przez 2 minuty razem z jogurtem. Doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, mieszamy. 

Jajka roztrzepujemy trzepaczką w misce.

Ze szparagów odłamujemy twardsze końcówki. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła z oliwą, wrzucamy szparagi, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy po 2 minuty z obu stron, wykładamy na talerz.

Na suchą patelnię z nieprzywierającym dnem wlewamy jajka. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając powoli i odklejając ścięte jajka od dna. Dodajemy masło z czosnkiem niedźwiedzim (lub inne smakowe) i dalej smażymy aż jajecznica będzie lekko ścięta i kremowej konsystencji.

Na talerz wykładamy jajecznicę, na nią szparagi a później mus z serka. Wierzch posypujemy prażonymi pistacjami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz