kwietnia 24, 2024

Tiramisu z owocami

Tiramisu z owocami i pistacjami


Boskie włoskie tiramisu z dodatkiem owoców i pistacji. Nie dość że smakuje wyjątkowo, to jeszcze wygląda jak milion dolarów :)


Składniki (około 9 porcji):

  • ok. 350 g podłużnych biszkoptów
  • ok. 150 ml mocnej kawy
  • 6 żółtek (100 g)
  • 2 białka
  • 50 g cukru pudru
  • 400 g schłodzonego mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • garść pokrojonych truskawek
  • garść malin
  • spora garść pokruszonych prażonych pistacji


Tiramisu z owocami i pistacjami



Żółtka miksujemy na wysokich obrotach z cukrem pudrem przez 3 minuty. Dodajemy mascarpone i ubijamy jeszcze minutę.
Białka ubijamy na sztywno w drugiej misce i dodajemy do masy jajecznej razem z esencją waniliową. Mieszamy bardzo delikatnie szpatułką aby krem pozostał bardzo puszysty.

Na dnie naczynia o wymiarach około 21x21 cm układamy biszkopty jeden obok drugiego. Za pomocą pędzelka nasączamy sporą ilością zimnej kawy. Wykładamy 1/3 kremu i rozsmarowujemy. Kładziemy kolejną warstwę biszkoptów i znowu nasączamy kawą. Na to krem, który oprószamy kakao. Układamy trzecią warstwę biszkoptów, nasączamy i wykładamy pozostały krem.
Na wierzchu układamy owoce i na koniec posypujemy pistacjami.

Wstawiamy na około 5 godzin do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz