Boskie włoskie tiramisu z dodatkiem owoców i pistacji. Nie dość że smakuje wyjątkowo, to jeszcze wygląda jak milion dolarów :)
Składniki (około 9 porcji):
- ok. 350 g podłużnych biszkoptów
- ok. 150 ml mocnej kawy
- 6 żółtek (100 g)
- 2 białka
- 50 g cukru pudru
- 400 g schłodzonego mascarpone
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka kakao
- garść pokrojonych truskawek
- garść malin
- spora garść pokruszonych prażonych pistacji
Żółtka miksujemy na wysokich obrotach z cukrem pudrem przez 3 minuty. Dodajemy mascarpone i ubijamy jeszcze minutę.
Białka ubijamy na sztywno w drugiej misce i dodajemy do masy jajecznej razem z esencją waniliową. Mieszamy bardzo delikatnie szpatułką aby krem pozostał bardzo puszysty.
Na dnie naczynia o wymiarach około 21x21 cm układamy biszkopty jeden obok drugiego. Za pomocą pędzelka nasączamy sporą ilością zimnej kawy. Wykładamy 1/3 kremu i rozsmarowujemy. Kładziemy kolejną warstwę biszkoptów i znowu nasączamy kawą. Na to krem, który oprószamy kakao. Układamy trzecią warstwę biszkoptów, nasączamy i wykładamy pozostały krem.
Na wierzchu układamy owoce i na koniec posypujemy pistacjami.
Wstawiamy na około 5 godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz