Szybkie i proste ciastka na cieście francuskim w połączeniu z kremowym budyniem i słodko-kwaśnym rabarbarem to naprawdę przepyszne połączenie.
Składniki (12 szt.):
- 300 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 200 g łodyg rabarbaru
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 25 g proszku budyniowego waniliowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru 280 ml mleka
- garść płatków migdałowych
50 ml mleka odlewamy do szklanki i łączymy z budyniem. Pozostałe mleko zagotowujemy z łyżką białego cukru i wanilią. Wlewamy budyń i energicznie mieszamy. Gotujemy przez minutę i odstawiamy.
Łodygi rabarbaru kroimy w plasterki 0,5 cm. Wrzucamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego i syrop klonowy. Gotujemy aż rabarbar puści sok i lekko zmięknie, dodajemy mąkę ziemniaczaną i szybko mieszamy. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy do wystudzenia.
Rozkładamy ciasto francuskie i dzielimy na 12 kwadratów. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi kwadratów smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Na środku rozsmarowujemy po 1 łyżeczce budyniu, a na nim układamy trochę rabarbaru. Posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w 200°C przez 15 minut do ładnego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz