maja 14, 2024

Labneh z rzodkiewkami



Labneh, czyli serek z jogurtu greckiego to idealna propozycja na śniadanie. Jest super kremowy i delikatny, a dodatek ulubionych ziół nadaje mu dużo walorów smakowych. Ja proponuję zjeść go z pieczonymi w oliwie rzodkiewkami. One mają zupełnie inny smak niż takie świeże i całkowicie tracą swoją ostrość.


Składniki (1-2 porcje):

  • 400 g jogurtu greckiego
  • listki tymianku i oregano (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
Na rzodkiewki confit
  • 170-200 g rzodkiewek
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • po gałązce tymianku i rozmarynu
  • sól, pieprz
Do podania
  • posiekany szczypiorek
  • świeże chrupiące pieczywo
  • ulubiona sałata




Jogurt przekładamy do miski, dodajemy posiekane zioła oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
Na garnek kładziemy sitko, a na nim trzykrotnie złożoną gazę. Na gazę przekładamy jogurt. Łapiemy na brzegi gazy i zamykamy jogurt w środku tworząc paczuszkę. Związujemy gumką recepturką. Zawieszamy jogurt np. na krawędzi wysokiego naczynia do blendowania, gazę przymocowujemy za pomocą drugiej gumki. Wstawiamy naczynie do lodówki na 24 godziny. 
Po odcieknięciu serwatki otrzymamy około 180 g serka labneh.

Rzodkiewki wrzucamy do niedużego naczynia do zapiekania, zalewamy oliwą, dodajemy zioła oraz oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w 200°C przez 15 minut.

Serek rozsmarowujemy na talerzu, na nim układamy rzodkiewki i posypujemy szczypiorkiem. Możemy wierzch jeszcze oprószyć grubą solą i świeżo mielonym pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz