maja 22, 2024

Sałatka z fetą i truskawkami



Tę sałatkę polecam na kolację czy lekki wiosenno-letni obiad. Smak truskawek super współgra z serem typu śródziemnomorskiego i oliwkami. Dressing, który łączy smaki słodki, słony i kwaskowaty super dopełnia całość potrawy. 


Składniki (2 porcje):

  • 200-250 g mixu ulubionych sałat
  • 3-4 gałązki bazylii
  • 10-15 truskawek
  • 100 g sera typu feta
  • kilkanaście oliwek kalamata
  • garść podprażonych orzechów włoskich
Dressing:
  • 1 łyżeczka masła z nerkowców (lub tradycyjnego orzechowego)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
Do podania:
  • zgrillowane grzanki z bagietki





Składniki na dressing umieszczamy w miseczce i mieszamy energicznie aż powstanie gęsty jednolity sos.

Na talerzach rozkładamy umytą i odwirowaną sałatę oraz listki świeżej bazylii. Dodajemy truskawki przekrojone na połówki lub ćwiartki, kosteczki fety i oliwki. Polewamy gęstym sosem i posypujemy pokruszonymi prażonymi orzechami.

Podajemy z grzankami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz