Tę sałatkę polecam na kolację czy lekki wiosenno-letni obiad. Smak truskawek super współgra z serem typu śródziemnomorskiego i oliwkami. Dressing, który łączy smaki słodki, słony i kwaskowaty super dopełnia całość potrawy.
Składniki (2 porcje):
- 200-250 g mixu ulubionych sałat
- 3-4 gałązki bazylii
- 10-15 truskawek
- 100 g sera typu feta
- kilkanaście oliwek kalamata
- garść podprażonych orzechów włoskich
Dressing:
- 1 łyżeczka masła z nerkowców (lub tradycyjnego orzechowego)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
Do podania:
Składniki na dressing umieszczamy w miseczce i mieszamy energicznie aż powstanie gęsty jednolity sos.
Na talerzach rozkładamy umytą i odwirowaną sałatę oraz listki świeżej bazylii. Dodajemy truskawki przekrojone na połówki lub ćwiartki, kosteczki fety i oliwki. Polewamy gęstym sosem i posypujemy pokruszonymi prażonymi orzechami.
Podajemy z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz