maja 26, 2024

Sernik pistacjowy na zimno

Sernik pistacjowy na zimno


Łatwy serniczek o pistacjowym smaku z dodatkiem truskawek, to właśnie mój słodki prezent dla wszystkich mam z okazji ich święta :)


Składniki (tortownica 18-20 cm):

  • około 8 szt podłużnych biszkoptów
  • 20 ml mleka
  • 700 g twarogu sernikowego (z wiadereczka)
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g pasty pistacjowej
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 12 g żelatyny (1 duża łyżka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 g herbaty matcha (można pominąć)
  • 12-15 szt truskawek
  • garść pistacji do ozdoby


Sernik pistacjowy na zimno



Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy biszkopty ciasno jeden obok drugiego i nasączamy je zimnym mlekiem.

Żelatynę mieszamy w szklance z 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Zestawimy z palnika, dodajemy napęczniałą żelatynę i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Po 5 minutach dodajemy pastę pistacjową oraz matchę i łączymy ze śmietanką.

Twaróg przekładamy do miski, wsypujemy cukier puder i miksujemy na wysokich obrotach przez minutę. Wlewamy pistacjową śmietankę i ponownie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopty i wyrównujemy wierzch. Posypujemy pokruszonymi pistacjami i dekorujemy truskawkami. Wstawiamy do lodówki na mininum 4 godz.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz