czerwca 05, 2024

Colesław z czerwonej kapusty

colesław


Dziś mam dla Was surówkę colesław w wersji kolorowej czyli z czerwonej kapusty. Świetny dodatek do każdego obiadu, składnik kababów, hotdogów, burgerów czy dań z grilla :)


Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo mielony czarny pieprz


colesław



Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do misy. Posypujemy solą i wygniatamy kapustę dłonią, następnie odstawiamy na 15 minut.

Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Dokładamy majonez, obie musztardy, olej i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz jeśli potrzeba solą.

Podajemy jako surówkę do obiadu, ale też jako dodatek do kebaba, burgerów czy hotdogów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz