czerwca 08, 2024

Domowe hotdogi

hotdogi


Polecam Wam te przepyszne domowej roboty hotdogi, które zapieka się dla efektu super ciągnącego się sera. Największą robotę robią jednak tutaj własnoręcznie zrobione, ekstra mięciutkie i aromatyczne bułeczki :)


Składniki (4 porcje):

  • 280 g mąki pszennej
  • 130 ml lekko ciepłego mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko + 1 małe jajko do posmarowania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sezamu
Dodatki:
  • 4 parówki
  • 100 g mozzarelli w kawałku
  • 80 g sera żółtego w kawałku
  • 4-6 szt małych korniszonów
  • 4 duże łyżki colesława (np tego z czerwonej kapusty)
  • ketchup i musztarda do podania


hotdogi



W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, odstawiamy na 5 minut.
Do misy wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko i oliwę z oliwek. Wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym gładkie i elastyczne ciasto przez 10 minut.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na długi placek grubości około 1 cm i zwijamy w rulon zaczynając od krótszego boku. Podłużne bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podrośnięcia na 15 minut.

Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 170°C przez 12-13 minut lub do ładnego zrumienienia.

Mozzarellę i ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki i mieszamy ze sobą.

Upieczone bułki rozkrawamy wzdłuż, ale nie docinając do samych spodów bułek. W rozcięcia bułek wkładamy serową mieszankę, kładziemy po jednej parówce i przykrywamy je resztą sera. Zapiekamy w 200°C przez 5 minut z termoobiegiem.

Na zapieczonych hotdogach rozkładamy surówkę colesław oraz cieniutkie plasterki korniszonów. Podajemy z ulubionym sosem.




2 komentarze: