Polecam Wam te przepyszne domowej roboty hotdogi, które zapieka się dla efektu super ciągnącego się sera. Największą robotę robią jednak tutaj własnoręcznie zrobione, ekstra mięciutkie i aromatyczne bułeczki :)
Składniki (4 porcje):
- 280 g mąki pszennej
- 130 ml lekko ciepłego mleka
- 7 g drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko + 1 małe jajko do posmarowania
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sezamu
Dodatki:
- 4 parówki
- 100 g mozzarelli w kawałku
- 80 g sera żółtego w kawałku
- 4-6 szt małych korniszonów
- 4 duże łyżki colesława (np tego z czerwonej kapusty)
- ketchup i musztarda do podania
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, odstawiamy na 5 minut.
Do misy wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko i oliwę z oliwek. Wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym gładkie i elastyczne ciasto przez 10 minut.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na długi placek grubości około 1 cm i zwijamy w rulon zaczynając od krótszego boku. Podłużne bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podrośnięcia na 15 minut.
Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 170°C przez 12-13 minut lub do ładnego zrumienienia.
Mozzarellę i ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki i mieszamy ze sobą.
Upieczone bułki rozkrawamy wzdłuż, ale nie docinając do samych spodów bułek. W rozcięcia bułek wkładamy serową mieszankę, kładziemy po jednej parówce i przykrywamy je resztą sera. Zapiekamy w 200°C przez 5 minut z termoobiegiem.
Na zapieczonych hotdogach rozkładamy surówkę colesław oraz cieniutkie plasterki korniszonów. Podajemy z ulubionym sosem.
Super przepis, dzieci są zachwycone :P
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują :)
Usuń