Dziś na śniadanie serwuję Wam wypasionego naleśnika, ale nie takiego klasycznego, lecz pochodzącego z Holandii dutch baby, czyli naleśnika z piekarnika. Sezon truskawkowy w pełni, dlatego w środku tego śniadaniowego wypieku znajdziecie sporą ich ilość z dodatkiem śmietany oraz koniecznie cukru kokosowego. Połącznie idealne! :)
Składniki:
- 50 ml mleka
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka masła
- kilkanaście truskawek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka pasty pistacjowej
- 1 łyżka cukru kokosowego
- listki mięty lub melisy do podania
Śmietanę mieszamy z pastą pistacjową.
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C razem z okrągłym naczyniem do zapiekania lub żeliwną patelnią o średnicy około 19 cm.
W misce łączymy mleko z mąką, jajkiem, cukrem, solą i ekstraktem za pomocą rózgi lub miksera, tak aby ciasto było jednolite i bez grudek.
Wyjmujemy z piekarnika nagrzane naczynie i smarujemy jego wnętrze łyżeczką masła. Wlewamy masę naleśnikową i od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczmy przez około 15 minut lub do momentu aż dutch baby ładnie wrośnie i się przyrumieni.
Wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i układamy na środku truskawki podzielone na cząstki. Dekorujemy śmietaną z pistacją i posypujemy cukrem kokosowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz