sierpnia 24, 2024

Cannelloni z cukinii



Pomysł na lekki, letni obiad. Cannelloni z cukinii to znacznie lżejsza i delikatniejsza opcja niż tradycyjnie z makaronu.


Składniki:

  • 1 cukinia
  • 350 g ricotty
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki drobno startego parmezanu
  • 1 czubata łyża posiekanej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Oraz:
  • 4 dojrzałe pomidory malinowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść pokruszonych pistacji
  • listki bazylii do dekoracji





Ricottę mieszamy z 3 łyżkami parmezanu, żółtkiem, posiekaną bazylią i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Cukinię kroimy w długie i bardzo cienkie paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.
Pięć plastrów cukinii układamy wzdłuż obok siebie tak, aby na siebie zachodziły. wzdłuż jednego brzegu nakładamy wałeczek z około 3 łyżeczek farszu z ricotty i zawijamy go dość ciasno w cukinię.
Tak samo postępujemy z pozostałymi plastrami cukinii.

Pomidory sparzamy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy do naczynia do zapiekania, doprawiamy solą i pieprzem. Na pomidorach układamy cannelloni z cukinii. Wierzch polewamy odrobiną oliwy i oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy łyżką startego parmezanu.

Pieczemy w 180°C przez 30 minut.

Przed podaniem posypujemy pistacjami i listkami bazylii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz