Pomysł na lekki, letni obiad. Cannelloni z cukinii to znacznie lżejsza i delikatniejsza opcja niż tradycyjnie z makaronu.
Składniki:
- 1 cukinia
- 350 g ricotty
- 1 żółtko
- 4 łyżki drobno startego parmezanu
- 1 czubata łyża posiekanej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Oraz:
- 4 dojrzałe pomidory malinowe
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść pokruszonych pistacji
- listki bazylii do dekoracji
Ricottę mieszamy z 3 łyżkami parmezanu, żółtkiem, posiekaną bazylią i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię kroimy w długie i bardzo cienkie paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.
Pięć plastrów cukinii układamy wzdłuż obok siebie tak, aby na siebie zachodziły. wzdłuż jednego brzegu nakładamy wałeczek z około 3 łyżeczek farszu z ricotty i zawijamy go dość ciasno w cukinię.
Tak samo postępujemy z pozostałymi plastrami cukinii.
Pomidory sparzamy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy do naczynia do zapiekania, doprawiamy solą i pieprzem. Na pomidorach układamy cannelloni z cukinii. Wierzch polewamy odrobiną oliwy i oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy łyżką startego parmezanu.
Pieczemy w 180°C przez 30 minut.
Przed podaniem posypujemy pistacjami i listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz