Czy można lepiej zakończyć wakacje niż aromatycznym, soczystym i dobrze doprawionym azjatyckim szaszłykiem z kurczaka? No nie sądzę :) Łapcie przepis na kurczakowe sataye, w których zakochacie się od pierwszego kęsa!
Składniki (4 porcje):
- około 1 kg filetu z piersi kurczaka
- 100 ml mleczka kokosowego light 10-13% Kara
- 1 łyżeczka pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
- 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej House of Asia
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 limonka
- do podania: sos satay Ros Thai Thai
Kolendrę rozdrabniamy w moździerzu i wsypujemy do szerokiej miski. Dodajemy przyprawę curry, pastę z czosnku, trawy cytrynowej, cukier trzcinowy. Wlewamy mleczko kokosowe, sos sojowy i ścieramy drobno skórkę z limonki. Marynatę mieszamy.
Kurczaka kroimy w długie i cienkie paski, wkładamy do marynaty, obtaczamy i pozostawiamy w niej na 2 godz (najlepiej w lodówce).
Zamarynowane paski mięsa nabijamy na 4 długie patyczki szaszłykowe i kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy z funkcją grilla przez 15 minut lub grillujemy na klasycznym grillu.
Podajemy z pikantnym orzechowym sosem do satay oraz np. z grillowanym ananasem i sałatką z ogórka. Przed podaniem możemy skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.
* Wpis powstał we współpracy reklamowej z House of Asia, Ros Thai Thai, Kara.
Super przepis na orientalny szaszłyk
OdpowiedzUsuń