sierpnia 26, 2024

Sataye z kurczaka

Sataye z kurczaka w kokosowej marynacie


Czy można lepiej zakończyć wakacje niż aromatycznym, soczystym i dobrze doprawionym azjatyckim szaszłykiem z kurczaka? No nie sądzę :) Łapcie przepis na kurczakowe sataye, w których zakochacie się od pierwszego kęsa!


Składniki (4 porcje):

  • około 1 kg filetu z piersi kurczaka
  • 100 ml mleczka kokosowego light 10-13% Kara 
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej House of Asia
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 limonka
  • do podania: sos satay Ros Thai Thai 

Sataye z kurczaka w kokosowej marynacie


Kolendrę rozdrabniamy w moździerzu i wsypujemy do szerokiej miski. Dodajemy przyprawę curry, pastę z czosnku, trawy cytrynowej, cukier trzcinowy. Wlewamy mleczko kokosowe, sos sojowy i ścieramy drobno skórkę z limonki. Marynatę mieszamy.

Kurczaka kroimy w długie i cienkie paski, wkładamy do marynaty, obtaczamy i pozostawiamy w niej na 2 godz (najlepiej w lodówce).

Zamarynowane paski mięsa nabijamy na 4 długie patyczki szaszłykowe i kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy z funkcją grilla przez 15 minut lub grillujemy na klasycznym grillu.

Podajemy z pikantnym orzechowym sosem do satay oraz np. z grillowanym ananasem i sałatką z ogórka. Przed podaniem możemy skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.


* Wpis powstał we współpracy reklamowej z House of Asia, Ros Thai Thai, Kara.




1 komentarz: