Zupa, która właściwie robi się sama. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do piekarnika, a później już tylko zmiksować :)
Składniki (2-3 porcje):
- 5 pomidorów malinowych
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól morska
- po kilka listków świeżej bazylii i oregano
Po podania:
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na cząstki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy także pokrojoną w grubsze piórka cebulę oraz ząbki czosnku. Polewamy oliwą, oprószamy solą i wrzucamy zioła. Całość lekko mieszamy.
Wlewamy wino i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 30 minut.
Po upieczeniu przekładamy całą zawartość naczynia do kielicha blendera i miksujemy. Jeśli potrzeba doprawiamy solą i cukrem.
Zupę podajemy np. z grzankami oraz posypaną parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz