sierpnia 21, 2024

Zupa z pieczonych pomidorów



Zupa, która właściwie robi się sama. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do piekarnika, a później już tylko zmiksować :)


Składniki (2-3 porcje):

  • 5 pomidorów malinowych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól morska
  • po kilka listków świeżej bazylii i oregano
Po podania:
  • grzanki
  • listki bazylii
  • starty parmezan




Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na cząstki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy także pokrojoną w grubsze piórka cebulę oraz ząbki czosnku. Polewamy oliwą, oprószamy solą i wrzucamy zioła. Całość lekko mieszamy.

Wlewamy wino i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 30 minut.

Po upieczeniu przekładamy całą zawartość naczynia do kielicha blendera i miksujemy. Jeśli potrzeba doprawiamy solą i cukrem.

Zupę podajemy np. z grzankami oraz posypaną parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz