sierpnia 13, 2024

Spaghetti z kurkami



Dziś na obiad makaron spaghetti z kurkami. Wystarczy kilka składników, by cieszyć idealnie zbalansowanym smakiem tego dania. 


Składniki (2 porcje):

  • 160 g makaronu spaghetti
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 140 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mascarpone
  • 30 g parmezanu
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 200 g kurek
  • kilka listków szałwii
  • sól , pieprz
  • 2-4 liście bazylii do ozdoby




Kurki oczyszczamy z zanieczyszczeń i większe sztuki dzielimy na pół.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy, ale odlewamy do szklanki 50 ml wody z gotowania.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i szklimy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, smażymy kilka sekund. Wrzucamy kurki i smażymy na mocnym ogniu przez minutę. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy skórkę z cytryny. Zagotowujemy i wrzucamy posiekane listki szałwii. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy i dalej chwilkę gotujemy. Wsypujemy drobno starty parmezan, mieszamy i wrzucamy ugotowany makaron. Wlewamy wodę z gotowania makaronu i całość dobrze podgrzewamy.

Wykładamy spaghetti na talerze i dekorujemy bazylią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz