Dziś na obiad makaron spaghetti z kurkami. Wystarczy kilka składników, by cieszyć idealnie zbalansowanym smakiem tego dania.
Składniki (2 porcje):
- 160 g makaronu spaghetti
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 140 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka mascarpone
- 30 g parmezanu
- skórka otarta z połowy cytryny
- 200 g kurek
- kilka listków szałwii
- sól , pieprz
- 2-4 liście bazylii do ozdoby
Kurki oczyszczamy z zanieczyszczeń i większe sztuki dzielimy na pół.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy, ale odlewamy do szklanki 50 ml wody z gotowania.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i szklimy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, smażymy kilka sekund. Wrzucamy kurki i smażymy na mocnym ogniu przez minutę. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy skórkę z cytryny. Zagotowujemy i wrzucamy posiekane listki szałwii. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy i dalej chwilkę gotujemy. Wsypujemy drobno starty parmezan, mieszamy i wrzucamy ugotowany makaron. Wlewamy wodę z gotowania makaronu i całość dobrze podgrzewamy.
Wykładamy spaghetti na talerze i dekorujemy bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz