września 08, 2024

Łosoś z sałatką quinoa



Dziś zapraszam na lekki i zdrowy obiad z łososiem oraz sałatką na bazie komosy ryżowej :)


Składniki (2 porcje):

  • 100 g komosy ryżowej białej Quality Food
  • 2 filety z łososia ze skórą po 150 g
  • 4 łyżki sosu ponzu z yuzu House of Asia
  • 1/4 małego brokułu
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 grejpfruta
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego z oliwą Gaea 
  • 1/4 średniej cukinii
  • sól, pieprz

Sos jogurtowy

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • skórka otarta z 1/3 grejpfruta
  • kilka listków świeżej mięty
  • sól, pieprz



Filety z łososia kładziemy na desce oczyszczoną z łusek skórą do dołu. Każdego nacinamy wzdłuż nożem, ale nie przecinając skóry. Rozchylamy brzegi ryby tworząc steki. Rybę polewamy i obtaczamy w sosie ponzu. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Komosę płuczemy w wodzie i odcedzamy. Następnie zalewamy 200 ml świeżej wody i gotujemy 12 minut. Odcedzamy.

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzątku 3 minuty. Hartujemy w zimnej wodzie i odcedzamy.

Jogurt mieszamy w miseczce z drobniutko posiekaną miętą oraz skórką z grejpfruta. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cukinię pokrojoną w małą kostkę. Śmażymy aż zmięknie, dorzucamy brokuła i przekrojone na pół pomidorki. Podgrzewamy 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni łączymy z ugotowaną komosą.

Medaliony w łososia smażymy na odrobinie oleju po 2 minuty z każdej strony.

Na telerze wykładamy sałatkę oraz fileciki z grejpfruta, a na wierzchu smażonego łososia. Polewamy sosem miętowym.


* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Quality Food, Gaea, House of Asia i De Care.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz