Dziś zapraszam na lekki i zdrowy obiad z łososiem oraz sałatką na bazie komosy ryżowej :)
Składniki (2 porcje):
- 100 g komosy ryżowej białej Quality Food
- 2 filety z łososia ze skórą po 150 g
- 4 łyżki sosu ponzu z yuzu House of Asia
- 1/4 małego brokułu
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 grejpfruta
- 3 łyżki oleju słonecznikowego z oliwą Gaea
- 1/4 średniej cukinii
- sól, pieprz
Sos jogurtowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- skórka otarta z 1/3 grejpfruta
- kilka listków świeżej mięty
- sól, pieprz
Filety z łososia kładziemy na desce oczyszczoną z łusek skórą do dołu. Każdego nacinamy wzdłuż nożem, ale nie przecinając skóry. Rozchylamy brzegi ryby tworząc steki. Rybę polewamy i obtaczamy w sosie ponzu. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Komosę płuczemy w wodzie i odcedzamy. Następnie zalewamy 200 ml świeżej wody i gotujemy 12 minut. Odcedzamy.
Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzątku 3 minuty. Hartujemy w zimnej wodzie i odcedzamy.
Jogurt mieszamy w miseczce z drobniutko posiekaną miętą oraz skórką z grejpfruta. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cukinię pokrojoną w małą kostkę. Śmażymy aż zmięknie, dorzucamy brokuła i przekrojone na pół pomidorki. Podgrzewamy 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni łączymy z ugotowaną komosą.
Medaliony w łososia smażymy na odrobinie oleju po 2 minuty z każdej strony.
Na telerze wykładamy sałatkę oraz fileciki z grejpfruta, a na wierzchu smażonego łososia. Polewamy sosem miętowym.
* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Quality Food, Gaea, House of Asia i De Care.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz