Na moim przystawkowym stole podczas ostatniej domówki zrobiło się bardzo kolorowo i wszyscy byli zachwyceni. Jeśli i Wy chcecie w ciekawy sposób zaskoczyć przyjaciół, to koniecznie przygotujecie lekkie i barwne spring rollsy z łososiem :)
A one bez słodko-pikantnego sosu od Ros Thai Thai obchodzić się po porostu nie powinny - niebo w buzi!
Składniki:
- 1 op kolorowego papieru do sajgonek House of Asia
- 300 g filetu z łososia bez skóry
- 4 łyżeczki sosu sojowego słodkiego
- 200 g makaronu ryżowego świeżego vermicelli House of Asia
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sezamu
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 1/4 melona
- 1/4 małego ananasa
- 1/2 grefpfruta
- do podania: sos do spring rolls Ros Thai Thai
Łososia kroimy w cienkie długie paski. Smarujemy 3 łyżeczkami słodkiego sosu sojowego z każdej strony i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w 200℃ z termoobiegiem przez 6 minut.
Makaron gotujemy przez minutę we wrzątku i hartujemy w zimnej wodzie. Odcedzamy dokładnie, mieszamy z 1 łyżeczką słodkiego sosu sojowego oraz olejem sezamowym.
Ogórka kroimy wzdłuż w plasterki, a następnie w cienkie długie słupki.
Ananasa i melona obieramy i również kroimy w cienkie słupki.
Grejpfruta filetujemy obierając z białych błonek.
Bierzemy po jednym arkuszu papieru ryżowego i zanurzamy w szerokiej misce z ciepłą wodą na kilka sekund. Wyjmujemy i rozkładamy na dużej zwilżonej wodą desce. Układamy po kawałku łososia, porcji makaronu, kilku kawałkach ananasa, ogórka, melona i fileciku grejpfruta. Posypujemy odrobiną sezamu. Zwijamy sprig rollsy zaczynając od złożenia bocznych brzegów do środka.
Podajemy z sosem do spring rollsów.
* Wpis powstał we współpracy reklamowej z House of Asia, Ros Thai Thai i De Care.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz