Na wieczorne podjadanie kremowy hummus dyniowy ze słodką orientalną nutką mango :)
Składniki:
- 4 łyżki pulpy z mango Quality Food
- 2 łyżki tahini Quality Food
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 200 g puree z dyni
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki soli kala namak Quality Food
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra Gaea
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
Do podania:
- słupki marchewki i papryki
- krakersy, grissini
- pestki dyni, płatki chili
Ciecierzycę odcedzamy i wrzucamy do naczynia do blendowania. Dodajemy puree z dyni, pulpę mango, tahini, kmin rozgnieciony dobrze w moździerzu oraz pozostałe składniki. Całość blendujemy na gładką pastę.
Hummus wykładamy na miskę, możemy polać dodatkową oliwą i pestkami dyni. Podajemy ze słupkami chrupiących warzyw czy chrupkim pieczywem.
* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Quality Food, Gaea i De Care.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz