września 15, 2024

Hummus dyniowy z nutą mango



Na wieczorne podjadanie kremowy hummus dyniowy ze słodką orientalną nutką mango :)


fotografia kulinarna


Składniki:

  • 4 łyżki pulpy z mango Quality Food
  • 2 łyżki tahini Quality Food
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 200 g puree z dyni
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli kala namak Quality Food
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra Gaea 
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz

Do podania:

  • słupki marchewki i papryki
  • krakersy, grissini
  • pestki dyni, płatki chili



Ciecierzycę odcedzamy i wrzucamy do naczynia do blendowania. Dodajemy puree z dyni, pulpę mango, tahini, kmin rozgnieciony dobrze w moździerzu oraz pozostałe składniki. Całość blendujemy na gładką pastę.

Hummus wykładamy na miskę, możemy polać dodatkową oliwą i pestkami dyni. Podajemy ze słupkami chrupiących warzyw czy chrupkim pieczywem.


* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Quality Food, Gaea i De Care.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz