Bakłażan to nie jest nudne warzywo! Sami się przekonajcie, że upieczony i odpowiednio doprawiony potrafi smacznie zaskoczyć :)
Razem z Spices by Yango przygotowałam dla Was przepis na orientalnego bakłażana i wykorzystałam sumak, który świetnie do niego pasuje. Do tego wyrazisty umamiczny sos oraz ryż w kolorze słońca :)
Składniki (2 porcje):
- 2 bakłażany
- 1 łyżeczka sumaku od Spices by Yango
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- gruba sól morska
Sos:
- 2 łyżki tahini
- 1 czubata łyżeczka pasty miso
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- wrząca woda
Do podania:
Do moździerza wrzucamy sumak i rozdrabniamy. Dodajemy kolendrę, kmin, czosnek, płatki chili, miód, sok z cytryny i sól. Wlewamy 4 łyżki oliwy i wszystko rozcieramy na pastę.
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, środki nacinamy nożem „w kratkę”. Smarujemy wrzętrza bakłażanów przygotowaną orientalną pastą, układamy na blaszce i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 190℃ przez 30 minut.
Do miseczki przekładamy tahini, pastę miso, sok z cytryny i syrop klonowy. Rozcieńczamy wrzątkiem i mieszamy do powstania gładkiego sosu.
Na patelnię wlewamy oliwę. Wsypujemy kurkumę i smażymy kilka sekund. Wrzucamy ryż i posiekaną kolendrę, podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż wykładamy na talerze, na nim bakłażany, które polewamy sosem. Posypujemy kolendrą, orzeszkami oraz opcjonalnie płatkami chili.
* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Spices by Yango.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz