września 12, 2024

Orientalny bakłażan



Bakłażan to nie jest nudne warzywo! Sami się przekonajcie, że upieczony i odpowiednio doprawiony potrafi smacznie zaskoczyć :)
Razem z Spices by Yango przygotowałam dla Was przepis na orientalnego bakłażana i wykorzystałam sumak, który świetnie do niego pasuje. Do tego wyrazisty umamiczny sos oraz ryż w kolorze słońca :)

portfolio fotografia kulinarna



Składniki (2 porcje):
  • 2 bakłażany
  • 1 łyżeczka sumaku od Spices by Yango
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • gruba sól morska
Sos:
  • 2 łyżki tahini
  • 1 czubata łyżeczka pasty miso
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • wrząca woda
Do podania:
  • 100 g ryżu basmati
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • świeża kolendra
  • 2-3 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych





Do moździerza wrzucamy sumak i rozdrabniamy. Dodajemy kolendrę, kmin, czosnek, płatki chili, miód, sok z cytryny i sól. Wlewamy 4 łyżki oliwy i wszystko rozcieramy na pastę.

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, środki nacinamy nożem „w kratkę”. Smarujemy wrzętrza bakłażanów przygotowaną orientalną pastą, układamy na blaszce i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 190℃ przez 30 minut.

Do miseczki przekładamy tahini, pastę miso, sok z cytryny i syrop klonowy. Rozcieńczamy wrzątkiem i mieszamy do powstania gładkiego sosu.

Na patelnię wlewamy oliwę. Wsypujemy kurkumę i smażymy kilka sekund. Wrzucamy ryż i posiekaną kolendrę, podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ryż wykładamy na talerze, na nim bakłażany, które polewamy sosem. Posypujemy kolendrą, orzeszkami oraz opcjonalnie płatkami chili.


* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Spices by Yango.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz