Sezonowe pankejki z dyni idealne na śniadanie z dodatkiem syropu klonowego lub miodu. Musicie wypróbować ten przepis, ponieważ założę się, że tak mięciutkich mini naleśników jeszcze nie jedliście! :)
Składniki (10-11 szt.):
- 100 g puree z dyni (u mnie z dyni Hokkaido)
- 1 duże jajko
- 120 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 50 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 g roztopionego masła
Do podania:
Do miski lub garnka wlewamy mleko. Dodajemy jajko, cukier, puree z dyni, sól, mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy przez minutę.
Patelnię smarujemy za pomocą pędzla odrobiną oleju i po rozgrzaniu wlewamy po około 2 duże łyżki ciasta na jednego naleśnika. Smażymy aż na powierzchni pojawią się bąbelki (2 minuty) na średnim ogniu. Odwracamy placuszki na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę.
Podajemy np. z syropem klonowym, kosteczką masła i pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz