września 17, 2024

Pancakes dyniowe

naleśniki dyniowe


Sezonowe pankejki z dyni idealne na śniadanie z dodatkiem syropu klonowego lub miodu. Musicie wypróbować ten przepis, ponieważ założę się, że tak mięciutkich mini naleśników jeszcze nie jedliście! :)



Składniki (10-11 szt.):

  • 100 g puree z dyni (u mnie z dyni Hokkaido)
  • 1 duże jajko
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g roztopionego masła
Do podania:
  • masło
  • syrop klonowy
  • pestki dyni


naleśniki dyniowe



Do miski lub garnka wlewamy mleko. Dodajemy jajko, cukier, puree z dyni, sól, mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy przez minutę.

Patelnię smarujemy za pomocą pędzla odrobiną oleju i po rozgrzaniu wlewamy po około 2 duże łyżki ciasta na jednego naleśnika. Smażymy aż na powierzchni pojawią się bąbelki (2 minuty) na średnim ogniu. Odwracamy placuszki na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę.

Podajemy np. z syropem klonowym, kosteczką masła i pestkami dyni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz