września 24, 2024

Marynowany camembert



Pyszny kremowy ser camembert idealnie rozsmarowujący się na pieczywie można przygotować samemu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach i ulubionych ziołach, a następnie cieszyć się jego niesamowitym smakiem :)




Składniki:

  • 1 krążek sera camembert (u nie 200 g)
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pół papryki np. Ramiro
  • po 2 gałązki ulubionych ziół (u mnie rozmaryn, natka pietruszki i tymianek)
  • pół łyżeczki płatków chili
  • około 400 ml oleju (u mnie słonecznikowy zmieszany z niewielką ilością oliwy z oliwek)




Cebulę kroimy w grubsze krążki. Ząbki czosnku lekko rozgniatamy nożem. Paprykę kroimy w plasterki.

Do wyparzonego słoika o pojemności około 600 ml wrzucamy ziela i połamane listki laurowe. Dodajemy połowę cebuli i papryki, czosnek oraz zioła. 
Camembert kroimy w cząstki i upychamy w słoiku. Na wierzch kładziemy resztę cebuli, ziół i papryki. Zalewamy olejem (wszystkie składniki muszą być zakryte) i zamykamy słoik.

Wstawiamy do lodówki na 3 doby.

Podajemy jako przekąskę, do deski serów czy na kanapki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz