Pyszny kremowy ser camembert idealnie rozsmarowujący się na pieczywie można przygotować samemu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach i ulubionych ziołach, a następnie cieszyć się jego niesamowitym smakiem :)
Składniki:
- 1 krążek sera camembert (u nie 200 g)
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- pół papryki np. Ramiro
- po 2 gałązki ulubionych ziół (u mnie rozmaryn, natka pietruszki i tymianek)
- pół łyżeczki płatków chili
- około 400 ml oleju (u mnie słonecznikowy zmieszany z niewielką ilością oliwy z oliwek)
Cebulę kroimy w grubsze krążki. Ząbki czosnku lekko rozgniatamy nożem. Paprykę kroimy w plasterki.
Do wyparzonego słoika o pojemności około 600 ml wrzucamy ziela i połamane listki laurowe. Dodajemy połowę cebuli i papryki, czosnek oraz zioła.
Camembert kroimy w cząstki i upychamy w słoiku. Na wierzch kładziemy resztę cebuli, ziół i papryki. Zalewamy olejem (wszystkie składniki muszą być zakryte) i zamykamy słoik.
Wstawiamy do lodówki na 3 doby.
Podajemy jako przekąskę, do deski serów czy na kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz