Ta przekąska może pysznie zaskoczyć Waszych gości lub po prostu sprawić przyjemność ukochanej osobie podczas śniadania :) Pomidory faszerowane serkiem labneh z dodatkiem trufli i ziół podałam na zrumienionej na patelni chałce, ale równie dobrze możecie podać je z innym pieczywem.
Składniki (2 porcje):
- 2 grube kromki chałki
- 1 łyżeczka masła
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki oliwy truflowej
- 1/2 łyżeczki pasty truflowej
- skórka otarta z połówki cytryny
- 2 duże pomidory malinowe
- 1 czubata łyżka drobno posiekanych ziół (u mnie natka pietruszki, koperek, bazylia, cząber, tymianek i oregano)
- sól, pieprz
- listki ziół do dekoracji
Na garnek kładziemy sitko, a na nim trzykrotnie złożoną gazę. Na gazę przekładamy jogurt. Składamy razem brzegi gazy i zamykamy jogurt w środku tworząc paczuszkę. Związujemy gumką recepturką. Zawieszamy jogurt np. na krawędzi jakiegoś wysokiego naczynia, gazę przymocowujemy za pomocą drugiej gumki. Wstawiamy naczynie do lodówki na 24 godziny. Co kilka godzin odlewamy serwatkę.
Po odcieknięciu serwatki otrzymamy około 180 g serka labneh.
Tak otrzymany serek łączymy z ziołami, skórką z cytryny, pastą truflową i 2 łyżkami oliwy truflowej. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do rękawa cukierniczego.
Skórkę pomidorów nacinamy lekko nożem w kilku miejscach. Zalewamy wrzątkiem na 5 minut, a następnie ostudzone obieramy ze skórki.
Pomidory ścinamy od strony ogonka i wydrążamy środki, do których nakładamy dużo serka z rękawa.
Kromki chałki rumienimy na patelni na maśle z obu stron.
Na chałkę nakładamy trochę serka, a na wierchu ustawiamy pomidora serkiem do dołu. Polewamy jeszcze oliwą truflową i dekorujemy małymi listkami ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz