Przepis idealny na jesienną chandrę ;) Słodkie dyniowe oponki zanurzone w cynamonowym cukrze to przekąska, którą co najmniej raz trzeba zrobić w sezonie dyniowym :)
Składniki (około 30 sztuk):
- 300 g półtłustego twarogu
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 duża łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru drobnego do wypieków
- 120 g puree z dyni (polecam z dyni Hokkaido, które będzie bardziej gęste)
- olej do głębokiego smażenia
Cynamonowa posypka:
Twaróg przepuszczamy przez praskę do dużej misy. Dodajemy przesianą mąkę, żółtka, śmietanę, cukier drobny i waniliowy, sodę i puree z dyni. Najpierw chwilę mieszamy składniki w misce, a następnie wykładamy na stolnicę i krótko zagniatamy jednolite ciasto.
Podsypując ciasto mąką rozwałkowujemy je partiami na grubość około 1 cm i wykrawamy kółka szklanką lub metalowym ringiem. W środku każdego kółka wykrawamy mniejsze za pomocą kieliszka lub końcówki do wyciskania kremów cukierniczych. Ścinki ciasta ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. I tak aż do wykończenia całego ciasta.
Na posypkę mieszamy w miseczce cukier drobny z cynamonem.
W garnku rozgrzewamy olej do temp. 160°C i wrzucamy po 3 lub 4 oponki. Gdy zrumienią się z jednej strony odwracamy widelcem na drugą stronę. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy i po chwili obtaczamy w cynamonowym cukrze.
Dzięki za przepis! Akurat mam zapas dyni, to wykorzystam. W ogóle jak urządzamy mieszkanie (zwłaszcza do wynajmu), warto zadbać o wygląd kuchni. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że wtedy o wiele przyjemniej mijają długie godziny spędzane przy pieczeniu. Co do kwestii najmu, zerknijcie tutaj: https://wszyscyjestesmygospodarzami.pl/
OdpowiedzUsuń