listopada 06, 2024

Zupa krem dyniowo-ziemniaczana



Smak tej ultra kremowej wykwintnej w smaku zupy to istny jesienny comfort food. Okazuje się, że wystarczy tylko kilka składników by wyczarować idealną jesienną zupę :)




Składniki (5 porcji):

  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół świeżo startej małej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 700 g obranej ze skórki dyni (u mnie piżmowa)
  • 500 ml. bulionu warzywnego
  • 60 g sera cheddar
  • 40 g sera pleśniowego
  • sól
Oraz:
  • dodatkowy ser pleśniowy do posypania (opcjonalnie)
  • garść prażonych pestek dyni
  • ulubione grzanki do podania





W garnku rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę oraz plasterki czosnku. Ścieramy gałkę muszkatołową i dodajemy pieprz ziołowy. Szklimy całość przez 2 minuty, a następnie dodajemy dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy i smażymy przez 5 minut.

Wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy i doprawiamy solą. Na koniec wrzucamy starty cheddar oraz pokrojony ser pleśniowy i mieszamy do ich rozpuszczenia.

Zupę podajemy z grzankami, pestkami dyni  pokruszonym serem pleśniowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz