Smak tej ultra kremowej wykwintnej w smaku zupy to istny jesienny comfort food. Okazuje się, że wystarczy tylko kilka składników by wyczarować idealną jesienną zupę :)
Składniki (5 porcji):
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół świeżo startej małej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże ziemniaki
- 700 g obranej ze skórki dyni (u mnie piżmowa)
- 500 ml. bulionu warzywnego
- 60 g sera cheddar
- 40 g sera pleśniowego
- sól
Oraz:
- dodatkowy ser pleśniowy do posypania (opcjonalnie)
- garść prażonych pestek dyni
- ulubione grzanki do podania
W garnku rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę oraz plasterki czosnku. Ścieramy gałkę muszkatołową i dodajemy pieprz ziołowy. Szklimy całość przez 2 minuty, a następnie dodajemy dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy i smażymy przez 5 minut.
Wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy i doprawiamy solą. Na koniec wrzucamy starty cheddar oraz pokrojony ser pleśniowy i mieszamy do ich rozpuszczenia.
Zupę podajemy z grzankami, pestkami dyni pokruszonym serem pleśniowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz