Sekretem przyrządzenia idealnej, soczystej i miękkiej polędwiczki wieprzowej jest jej krótka obróbka termiczna. Te polędwiczki w aksamitnym pieczarkowym sosie posmakują z pewnością wszystkim mięsożercom :)
Składniki (4 porcje):
- 1 polędwiczka wieprzowa
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 130 ml śmietanki 30%
- 130 ml wody
- 1 duża łyżka musztardy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziela angielskie
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Cebulę drobno siekamy. Mniejsze pieczarki kroimy na ćwiartki, a większe na 6 kawałków.
Polędwiczkę kroimy na około 4 cm kawałki i rozbijamy uderzając wewnętrzną stroną dłoni. Mięso oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy polędwiczki. Smażymy na mocnym ogniu po 1 minucie z każdej strony aż będą złociste. Zdejmujemy na talerz.
Na tą samą patelnię wkładamy masło i smażymy posiekaną cebulę aż zacznie się rumienić. Dorzucamy pieczarki i smażymy na średnim ogniu 2-3 minuty. Do pieczarek przeciskamy przez praskę czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.
Na patelnię wlewamy wodę i śmietankę. Dodajemy sos sojowy, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu 5 minut, po czym dodajemy musztardę i natkę pietruszki. Zagotowujemy. Jeśli potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
W 2 łyżkach zimnej wody mieszamy mąkę i wlewamy do sosu cały czas mieszając. Wkładamy do sosu podsmażone polędwiczki i dusimy około 6 minut. W środku polędwiczki nie mogą być surowe, ale muszą być miękkie, soczyste i lekko różowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz