grudnia 04, 2024

Chlebek bananowy z czekoladą



To bananowe ciasto robi się błyskawicznie. Wystarczy składniki wymieszać łyżką, przełożyć do keksówki i upiec :) Jet przyjemnie miękkie, wilgotne, a z dodatkiem czekolady cudownie umila zimowe wieczory w towarzystwie herbatki :)




Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g masła
  • 100 g pastylek gorzkiej czekolady (lub posiekanej czekolady)
Oraz:
  • 1 dojrzały banan na wierzch
  • masło i bułka tarta do foremki
  • kilka kostek mlecznej czekolady
  • kilka kostek białej czekolady
  • około 4 łyżeczek mleka




Keksówkę o wymiarach około 12x26 cm smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą.

Masło na ciasto rozpuszczamy i studzimy.
Jajka krótko rozrabiamy widelcem z cukrem.
Trzy banany obieramy, wrzucamy do miski i rozgniatamy grzbietem widelca na papkę. Dodajemy jajka z cukrem, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, rozpuszczone masło oraz kropelki czekoladowe. Całość mieszamy łyżką krótko, tylko do dokładnego połączenia składników.

Ciasto przekładamy do keksówki, na wierzchu układamy przekrojonego wzdłuż banana.
Pieczemy w 200°C przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 50 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, który po wyjęciu nie może być mokry od ciasta.

Chlebek studzimy na kratce do wypieków, gdy będzie letni wyjmujemy z blaszki.
Po wystudzeniu dekorujemy mleczną i białą czekoladą rozpuszczoną z odrobiną mleka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz