To bananowe ciasto robi się błyskawicznie. Wystarczy składniki wymieszać łyżką, przełożyć do keksówki i upiec :) Jet przyjemnie miękkie, wilgotne, a z dodatkiem czekolady cudownie umila zimowe wieczory w towarzystwie herbatki :)
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g masła
- 100 g pastylek gorzkiej czekolady (lub posiekanej czekolady)
Oraz:
- 1 dojrzały banan na wierzch
- masło i bułka tarta do foremki
- kilka kostek mlecznej czekolady
- kilka kostek białej czekolady
- około 4 łyżeczek mleka
Keksówkę o wymiarach około 12x26 cm smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą.
Masło na ciasto rozpuszczamy i studzimy.
Jajka krótko rozrabiamy widelcem z cukrem.
Trzy banany obieramy, wrzucamy do miski i rozgniatamy grzbietem widelca na papkę. Dodajemy jajka z cukrem, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, rozpuszczone masło oraz kropelki czekoladowe. Całość mieszamy łyżką krótko, tylko do dokładnego połączenia składników.
Ciasto przekładamy do keksówki, na wierzchu układamy przekrojonego wzdłuż banana.
Pieczemy w 200°C przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 50 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, który po wyjęciu nie może być mokry od ciasta.
Chlebek studzimy na kratce do wypieków, gdy będzie letni wyjmujemy z blaszki.
Po wystudzeniu dekorujemy mleczną i białą czekoladą rozpuszczoną z odrobiną mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz