Proste i nieskomplikowane przekąski zwykle cieszą się największym zainteresowaniem wśród uczestników zabawy. Te pikantne ziemniaczane kuleczki czyli tzw. dufinki są tego najlepszym przykładem!
Składniki (20 szt.):
- 500 g obranych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej drobno jalapeno Casa del Sur
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 4-5 łyżek panierki panko House of Asia
- 1 łyżka przyprawy fajita Casa del Sur
Sos cheddar:
- 100 g startego sera cheddar
- 120 ml mleka
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- odrobina startej gałki muszkatołowej
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez praskę, dodajemy obie mąki, jajko i jalapeno. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy masę, z której formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Panko mieszamy w misce z przyprawą fajita. Uformowane dufinki panierujemy w pikantnej panierce mocno dociskając ją do ziemniaczanych kuleczek.
Mleko podgrzewamy mocno z gałką i papryką, ale nie zagotowujemy. Wrzucamy starty cheddar i mieszamy aż ser sie rozpuści. W miarę stygnięcia sos będzie robił się coraz bardziej gęsty.
Dufinki wrzucamy partiami na głęboki rozgrzany do 160-170℃ olej i smażymy do zezłocenia. Odsączamy na ręczniku papierowym.
* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Casa del Sur, House of Asia i De Care
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz