grudnia 28, 2024

Dufinki z jalapeno



Proste i nieskomplikowane przekąski zwykle cieszą się największym zainteresowaniem wśród uczestników zabawy. Te pikantne ziemniaczane kuleczki czyli tzw. dufinki są tego najlepszym przykładem!


portfolio fotografa kulinarnego


Składniki (20 szt.):

  • 500 g obranych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej drobno jalapeno Casa del Sur
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • 4-5 łyżek panierki panko House of Asia
  • 1 łyżka przyprawy fajita Casa del Sur

Sos cheddar:

  • 100 g startego sera cheddar
  • 120 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • odrobina startej gałki muszkatołowej



Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez praskę, dodajemy obie mąki, jajko i jalapeno. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy masę, z której formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Panko mieszamy w misce z przyprawą fajita. Uformowane dufinki panierujemy w pikantnej panierce mocno dociskając ją do ziemniaczanych kuleczek.

Mleko podgrzewamy mocno z gałką i papryką, ale nie zagotowujemy. Wrzucamy starty cheddar i mieszamy aż ser sie rozpuści. W miarę stygnięcia sos będzie robił się coraz bardziej gęsty.

Dufinki wrzucamy partiami na głęboki rozgrzany do 160-170℃ olej i smażymy do zezłocenia. Odsączamy na ręczniku papierowym.


* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Casa del Sur, House of Asia i De Care




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz