stycznia 06, 2025

Stripsy z kurczaka po koreańsku

Stripsy z kurczaka


Takim fastfoodem można zajadać się bez ograniczeń :) Zdrowe pieczone kawałki kurczaka doprawiłam w koreańskim stylu. Oczywiście poziom ostrości możecie dostosować do własnych preferencji.


fotograf kulinarny wrocław



Składniki:
  • 1 kg mięsa z udek kurczaka
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki sosu słodkie chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 - 1 łyżeczka pasty z imbiru i chili
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
Oraz:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szkl panierki panko
  • 1/2 szkl jasnego sezamu
  • szczypiorek lub natka do posypania (opcjonalnie)
  • ulubione sosy do podania

Stripsy z kurczaka



Mięso z udek kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam, aby pokryły one każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.

Do zamarynowanego w misce mięsa wsypujemy obie mąki i mieszamy dokładnie. Bierzemy po kawałku mięsa z marynaty i obtaczamy w panko wymieszanej z sezamem. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po zapanierowaniu całego mięsa wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem przez 25-30 minut. W połowie czasu pieczenia stripsy odwracamy na drugą stronę.

Podajemy z ulubionymi sosami, dipami, sałatką lub np. ryżem jako mięsny dodatek do obiadu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz