Takim fastfoodem można zajadać się bez ograniczeń :) Zdrowe pieczone kawałki kurczaka doprawiłam w koreańskim stylu. Oczywiście poziom ostrości możecie dostosować do własnych preferencji.
Składniki:
- 1 kg mięsa z udek kurczaka
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 4 łyżki sosu słodkie chili
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 - 1 łyżeczka pasty z imbiru i chili
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Oraz:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szkl panierki panko
- 1/2 szkl jasnego sezamu
- szczypiorek lub natka do posypania (opcjonalnie)
- ulubione sosy do podania
Mięso z udek kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam, aby pokryły one każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
Do zamarynowanego w misce mięsa wsypujemy obie mąki i mieszamy dokładnie. Bierzemy po kawałku mięsa z marynaty i obtaczamy w panko wymieszanej z sezamem. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po zapanierowaniu całego mięsa wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem przez 25-30 minut. W połowie czasu pieczenia stripsy odwracamy na drugą stronę.
Podajemy z ulubionymi sosami, dipami, sałatką lub np. ryżem jako mięsny dodatek do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz