Wszyscy już żyjemy świętami, ale nie zapominajmy, że już za chwilę powitamy Nowy Rok :) Dziś mam dla Was propozycję na udaną zabawę sylwestrową z meksykańskimi pierożkami empanadas :)
Składniki (20 porcji):
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 g masła
- 170 ml ciepłego mleka
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 400 g mielonej wołowiny
- 2 łyżeczki przyprawy chili con carne Casa del Sur
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- pół cebuli
- 2 łyżki oleju
- pół marchewki
- pół czerwonej papryki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki czarnej fasoli Casa del Sur
- 100 g passaty pomidorowej
- 60 g startego sera cheddar
- sól, pieprz
Dip:
- 3 łyżki salsy warzywnej Casa del Sur
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z limonki
- posiekana świeża kolendra
Na oleju szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy paprykę pokjojoną w drobną kostkę i start marchewkę. Smażymy 2 minuty, po czym dodajemy mięso mielone. Doprawiamy przyprawą chili con carne, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Mięso dusimy około 6 minut często mieszając. Wlewamy passatę pomidorową i dusimy jeszcze 3 minuty. Zawartośc patelni studzimy, a nastęnie mieszamy z kukurydzą, fasolą i cheddarem.
Składniki na dip mieszamy w miseczce.
W misce łączymy mąkę z solą i posiekanym masłem. Dodajemy żółtko i po wymieszaniu z mąką wlewamy mleko. Zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wykrawamy kółka średnicy 10 cm. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Zlepione brzegi dociskamy dodatkowo widełkami widelca.
Empanadas układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy w 190℃ przez 30 minut.
Podajemy z pikantnym dipem.
* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Casa del Sur i De Care.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz