grudnia 21, 2024

Empanadas z wołowiną



Wszyscy już żyjemy świętami, ale nie zapominajmy, że już za chwilę powitamy Nowy Rok :) Dziś mam dla Was propozycję na udaną zabawę sylwestrową z meksykańskimi pierożkami empanadas :)




Składniki (20 porcji):

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 170 ml ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżeczki przyprawy chili con carne Casa del Sur
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • pół marchewki
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki czarnej fasoli Casa del Sur
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 60 g startego sera cheddar
  • sól, pieprz

Dip:

  • 3 łyżki salsy warzywnej Casa del Sur
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • posiekana świeża kolendra




Na oleju szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy paprykę pokjojoną w drobną kostkę i start marchewkę. Smażymy 2 minuty, po czym dodajemy mięso mielone. Doprawiamy przyprawą chili con carne, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Mięso dusimy około 6 minut często mieszając. Wlewamy passatę pomidorową i dusimy jeszcze 3 minuty. Zawartośc patelni studzimy, a nastęnie mieszamy z kukurydzą, fasolą i cheddarem.

Składniki na dip mieszamy w miseczce.

W misce łączymy mąkę z solą i posiekanym masłem. Dodajemy żółtko i po wymieszaniu z mąką wlewamy mleko. Zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wykrawamy kółka średnicy 10 cm. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Zlepione brzegi dociskamy dodatkowo widełkami widelca.
Empanadas układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy w 190℃ przez 30 minut.
Podajemy z pikantnym dipem.


* Wpis powstał we współpracy reklamowej z  Casa del Sur i De Care.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz