grudnia 19, 2024

Kapusta z grzybami i fasolą



Zaraz po czerwonym barszczu z uszkami, ta kapusta z grzybami jest moją ulubioną potrawą wigilijną. Duszę ją cierpliwie przez kilka godzin, taka jest najlepsza :)




Składniki (6-7 porcji):

  • 140 g suchej drobnej fasoli
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kostka rosołowa lub 1 łyżka domowej jarzynki
  • sól, pieprz




Fasolę i grzyby zalewamy w osobnych miskach zimną wodą i odstawiamy na noc.

Kapustę płuczemy jeden raz w lekko ciepłej wodzie, mocno odsączamy.
Fasolę cedzimy z wody, w której się moczyła, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z dodatkiem pół łyżeczki soli aż będzie prawie miękka.

Grzyby odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.

W dużym garnku rozgrzewamy olej z 1 łyżką masła. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz ziela i liście laurowe. Gdy cebula się zezłoci dodajemy odsączoną kapustę i wlewamy tyle wody, aby zakryła kapustę. Dodajemy kostkę rosołową i dusimy od momentu zagotowania na małym ogniu, pod przykryciem przez 2 godziny (od czasu do czasu mieszamy).

Do kapusty dodajemy grzyby oraz fasolę wraz z wodą, w której się gotowała. Doprawiamy majerankiem, cukrem, solą i pieprzem. Dusimy kolejną godzinę. Na koniec dodajemy łyżkę masła i doprawiamy jeśli potrzeba.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz