Zaraz po czerwonym barszczu z uszkami, ta kapusta z grzybami jest moją ulubioną potrawą wigilijną. Duszę ją cierpliwie przez kilka godzin, taka jest najlepsza :)
Składniki (6-7 porcji):
- 140 g suchej drobnej fasoli
- 40 g suszonych grzybów
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka cukru
- 1 kostka rosołowa lub 1 łyżka domowej jarzynki
- sól, pieprz
Fasolę i grzyby zalewamy w osobnych miskach zimną wodą i odstawiamy na noc.
Kapustę płuczemy jeden raz w lekko ciepłej wodzie, mocno odsączamy.
Fasolę cedzimy z wody, w której się moczyła, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z dodatkiem pół łyżeczki soli aż będzie prawie miękka.
Grzyby odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
W dużym garnku rozgrzewamy olej z 1 łyżką masła. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz ziela i liście laurowe. Gdy cebula się zezłoci dodajemy odsączoną kapustę i wlewamy tyle wody, aby zakryła kapustę. Dodajemy kostkę rosołową i dusimy od momentu zagotowania na małym ogniu, pod przykryciem przez 2 godziny (od czasu do czasu mieszamy).
Do kapusty dodajemy grzyby oraz fasolę wraz z wodą, w której się gotowała. Doprawiamy majerankiem, cukrem, solą i pieprzem. Dusimy kolejną godzinę. Na koniec dodajemy łyżkę masła i doprawiamy jeśli potrzeba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz