grudnia 07, 2024

Herbata zimowa



Ta herbatka z dodatkiem jabłek i pigwy w syropie umili każdy chłodny wieczór. Można dosłodzić ją miodem lub inny słodzidłem.


portfolio fotografa kulinarnego


Składniki:

  • 1 torebka ulubionej herbaty
  • 1/2 jabłka
  • 3 plastry pomarańczy
  • 2-3 laski cynamonu
  • kilka/kilkanaście listków świeżej mięty
  • kilka plasterków pigwy w syropie
  • miód do osłodzenia (opcjonalnie)





Do dzbanka do zaparzania herbaty wrzucamy pokrojone w plasterki jabłko ze skórką. Dorzucamy plastry pomarańczy pozbawione skórki, pigwę w syropie (lub świeżą), listki mięty i cynamon.

Wrzucamy torebkę herbaty i zalewamy całość 750-850 ml wrzącej wody. Odstawiamy do zaparzenia na 4 minuty.

Mieszamy i ewentualnie słodzimy miodem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz